Justin Paget Photography Ltd

Het overzicht kwijt nu de nieuwe quarantaineregels voor het onderwijs ingaan? Dit zijn nog eens alle regels op een rij

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 in het onderwijs en kinderdagverblijven worden vanaf vandaag wat eenvoudiger. De andere, bestaande, regels blijven behouden. Je ziet nu door het bos de bomen niet meer? We lijsten ze hier nog eens allemaal op.

Om spraakverwarring te vermijden: er is een inhoudelijk verschil tussen "quarantaine" en "isolatie". Isolatie betekent zoveel als: je bent ziek en/of positief getest - je vormt een groot besmettingsrisico voor anderen - dus je vermijdt zoveel mogelijk contacten. De regels daarover zijn helder: blijf minstens 10 dagen thuis en kom na die 10 dagen pas buiten als je al 3 dagen geen koorts meer hebt gehad en ook geen ademhalingsproblemen meer hebt.

Maar quarantaine, dat is preventief. Lees: je bent niet zeker dat je besmet bent met het coronavirus, maar de kans bestaat wel. Voor de zekerheid zonder je jezelf daarom af, zodat je het virus zo weinig mogelijk verspreidt.

De regels daarrond kan je onderverdelen in drie categorieën: de besmetting van een kind op een lagere school of in een kinderdagverblijf, een besmetting elders en de regels rond reizen.

1. Besmetting in lagere school of kinderdagverblijf

Een hele klas moet in quarantaine als er meer dan 1 besmetting wordt vastgesteld in een week tijd. Toch mogen kinderen weer naar school gaan als ze op dag 1 al negatief testen. Een contact op een lagere school wordt dus standaard beschouwd als een laagrisicocontact. 

Voor wie wel positief test, gelden uiteraard altijd bovenstaande isolatieregels.

2. Besmetting elders

Wanneer een coronabesmetting buíten de lagere school of het kinderdagverblijf wordt ontdekt, zijn de quarantaineregels strenger (dus ook voor kinderen onder de 12). Als iemand besmet is geraakt, wordt in de eerste plaats gezocht naar de hoogrisicocontacten. Die mensen moeten in quarantaine.

Wanneer krijg je die stempel van hoogrisicocontact? Dat gebeurt wanneer je langer dan 15 minuten bij elkaar was op minder dan 1,5 meter afstand en zonder allebei correct een mondmasker te dragen. Dat geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, omdat die ook nog een kans hebben om besmet te geraken en dus het virus kunnen doorgeven. 

Ben je volledig gevaccineerd? Ga in quarantaine en laat je testen op de eerste dag. Bij een negatief resultaat kan je je quarantaine al onmiddellijk stopzetten. Je moet je voor de zekerheid wel nog eens laten testen op dag 7.

Mag je werken in quarantaine?

Wie in quarantaine gaat en thuis kán werken, mag dat ook doen. Wie niet thuis kan werken, krijg een quarantainecertificaat. Dat kan je hier aanvragen. Zelfstandigen die door quarantaine of zelfisolatie niet kunnen werken, kunnen een beroep doen op een overbruggingsrecht.

Ben je nog niet volledig gevaccineerd? Ga in quarantaine en laat je testen op de eerste dag. Blijf in quarantaine en laat je nog eens testen op dag 7 na je laatste contact met de besmette persoon. Is die laatste test negatief, mag je je quarantaine opheffen.

(Lees verder onder de foto)

Nogmaals: het is belangrijk dat je tijdens je quarantaine zoveel mogelijk contact met anderen mijdt (je mag alleen naar de apotheek, de dokter en de supermarkt). Draag een mondmasker, was vaak je handen en meet 2 keer per dag je temperatuur.

En wat als je slechts een laagrisicocontact hebt gehad met een besmette persoon? Wees waakzaam: draag een mondmasker, was vaak je handen en hou 2 weken lang zoveel mogelijk afstand van anderen.

3. Ik keer terug van een reis

Als je langer dan 48 uur in het buitenland was, moet je sowieso een Passagier Lokalisatie Formulier invullen binnen de 48 uur voor je aankomt in België.

Kom je uit een groene of oranje zone? Dan moet je je niet laten testen en moet je niet in quarantaine. De meest actuele kleurcodes vind je hier.

Kom je uit een rode zone binnen de EU of Schengenzone, of uit een rood derde land op de witte lijst? Wie een vaccinatie- of herstelcertificaat heeft, moet niet in quarantaine. Wie dat certificaat niet heeft, moet in quarantaine en zich laten testen op dag 1 of 2 na thuiskomst. Is de test negatief, dan mag je uit quarantaine. Je moet je wel nog eens laten testen op dag 7. Kinderen onder de 12 moeten geen test ondergaan, maar blijven wel in quarantaine zolang de ouders geen testresultaat hebben.

(Lees verder onder de foto)

Kom je uit een rode zone buiten de EU of Schengenzone? Wie een vaccinatiecertificaat heeft, moet in quarantaine en zich laten testen op dag 1 of 2 na thuiskomst. Is de test negatief, dan mag je uit quarantaine. Je moet je wel nog eens laten testen op dag 7. Kinderen onder de 12 moeten geen test ondergaan, maar blijven wel in quarantaine zolang de ouders geen testresultaat hebben.

Wie geen vaccinatiecertificaat heeft en uit een rode zone buiten de EU of Schengenzone komt, moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Je moet je dan laten testen op dag 1 en dag 7 na je aankomst. Is de test op dag 7 negatief, kan je quarantaine worden ingekort.

De regels zijn nog strenger voor landen die aangemerkt zijn als "heel hoog risico", maar momenteel staan er geen landen op die lijst

Meest gelezen