James Arthur Photography

Vijf keer meer afspraken voor vaccinaties in Wallonië na aankondiging uitbreiding coronapas

Na de aankondiging dat het gebruik van de coronapas in Wallonië uitgebreid wordt, zijn in 24 uur tijd 4.000 afspraken voor vaccinatie gemaakt. Dat is 5 keer meer dan het gebruikelijke gemiddelde van 800 per dag. Dat heeft de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) bekendgemaakt. Vanaf midden oktober zal je in Wallonië de coronapas moeten voorleggen in de horeca, in nachtclubs, in sportzalen en bij evenementen.  

Donderdag kondigde de Waalse regering aan dat ze het gebruik van de coronapas (Covid Safe Ticket) zal uitbreiden. Daarmee kan je bewijzen dat je gevaccineerd bent, recent genezen bent van COVID-19 of negatief getest hebt. Vanaf midden oktober zal je in Wallonië de coronapas moeten voorleggen in de horeca, in nachtclubs, in sportzalen en fitnesscentra en bij evenementen. "In een omgeving waar iedereen gevaccineerd is, is het comfort hoger", legde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) uit. "We willen ook een aantal mensen doen nadenken of ze zich toch niet beter zouden laten vaccineren."

De aankondiging donderdag lijkt alvast effect te hebben. In 24 uur tijd zijn 4.000 afspraken gemaakt om zich te laten vaccineren. Dat is 5 keer meer dan het gemiddelde van 800 gemaakte afspraken per dag, zegt minister van Gezondheid Christie Morreale (PS). "Bovendien hebben vaccinatiecentra ons gemeld dat donderdagnamiddag en vrijdag veel mensen zonder afspraak zich zijn komen aanbieden voor vaccinatie."

Ook uit de tijdelijke antenneposten die geopend zijn in universiteiten, hogescholen en in bepaalde gemeentes komen "bemoedigende" resultaten, klinkt het. Tussen maandag en vrijdag zijn in de antenneposten in Namen, Luxemburg, Bergen en Verviers 5.000 aanmeldingen genoteerd.

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Belangrijk voor België"

"Dit is belangrijk voor België, en zeker voor de Waalse regio", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de Taskforce Vaccinatie. "We hebben dat effect ook gezien in Frankrijk, dat het hielp om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren."

Ook in het Brussels Gewest zal in de loop van de komende maand het gebruik van de coronapas uitgebreid worden. Daar is nog niet meteen een groot effect op het aantal afspraken voor vaccinaties te merken. "Dat verbaast mij niet echt", zegt Van Damme.

Het helpt om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.

Vaccinoloog Pierre Van Damme

"Brussel heeft al zeer veel inspanningen gedaan om mensen te bereiken, daar moet het zeker op blijven inzetten. Informatie over preventie en gezondheid heeft tijd nodig om binnen te sijpelen in alle bevolkingsgroepen en culturen. Ik geloof dat die inspanningen effect gaan hebben, iets later dan in de rest van ons land."

Vreest Van Damme geen scenario waarin alleen op korte termijn een effect te merken is? "Dat is moeilijk te voorspellen. We hebben gezien dat het in sommige steden een domino-effect kan hebben. Mensen die vertellen dat ze zich hebben laten vaccineren om een bepaalde reden, bijvoorbeeld omdat het hen vrijheden geeft, en dat kan een effect hebben op hun vrienden en familie."

Tijdelijke uitbreiding

"Het Covid Safe Ticket is een middel om de bevolking nog meer te beschermen, een middel dat de terugkeer naar een normaliteit toelaat, om te kunnen heropleven samen, en om uit deze gezondheidscrisis te geraken", zegt Waals minister van Gezondheid Morreale.

"Het is heel positief om te zien dat de aankondiging in 24 tijd al zoveel invloed heeft op vaccinatie-afspraken in Wallonië. Ik hoop dat dit positieve effect zal blijven voortduren in de komende weken en maanden."

Zowel Wallonië als Brussel benadrukt dat die uitbreiding maar tijdelijk zal zijn, tot het einde van dit jaar. 

Meest gelezen