Burgemeester Kinrooi: "Iedereen wilde mens en wolf meteen laten samenleven, maar de situatie is problematisch"

De burgemeester van Kinrooi Jo Brouns (CD&V) vindt dat er strengere maatregelen moeten komen tegen de wolven in Limburg. Zo wil hij tegemoetkomen aan de bezorgdheden van de 3.000 mensen die vrijdag een betoging organiseerden. "Het is geen debat voor of tegen de wolf", zegt hij in "De zevende dag". "Maar we moeten wel onder ogen zien dat er een probleem is."

"In het begin werd gezegd dat de wolf mensenschuw was en dat de wolf geen vee zou aanvallen, maar hij heeft ondertussen al een koe, een paard en een schaap gepakt, zelfs in de aanwezigheid van de schapenhouder", legt Jo Brouns (CD&V) uit.

Dat is volgens Jan Loos van Landschap vzw en de campagne Welkom Wolf niet voldoende om van een probleemwolf te spreken: "Een wolf is een probleemwolf als die mensen actief benadert of herhaaldelijk goed beschermd vee weet te misleiden." 

Bekijk hieronder het gesprek met Jo Brouns (CD&V) en Jan Loos (campagne Welkom Wolf) in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Toch is de situatie volgens Brouns te problematisch om niets te doen. "De mensen zijn bezorgd en we moeten die bezorgheid wegnemen door strengere maatregelen te nemen. Het verplaatsen van de wolf moet bespreekbaar zijn als alle andere maatregelen zijn uitgeput."

De roedel houdt andere wolven weg uit Limburg

Jan Loos, campagne Welkom Wolf

Geen optie voor Jan Loos van de campagne Welkom Wolf, want dat voorstel druist volgens hem in tegen Vlaamse en Europese wetgeving. "We moeten al het kwetsbare vee beschermen tegen de wolf. Maar al de rest, zoals de wolf verplaatsen, is volstrekt illegaal."

Volgens Brouns is het onhaalbaar om veeweides af te bakenen en is het bovendien ook niet wenselijk. "Het is slecht voor de biodiversiteit van rondtrekkend vee."

Het wegnemen van de wolven zou er volgens Loos dan weer voor kunnen zorgen dat er daarna nog meer wolven opduiken. "De roedel is nu heel dominant en ze houden andere wolven weg uit Limburg."

Meest gelezen