Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen

500 kilogram cocaïne onderschept in Gentse haven

Op een schip dat van Brazilië kwam, hebben douane en federale politie 500 kilogram cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in een container met printpapier. De straatwaarde van de vangst ligt rond de 25 miljoen euro. 

Vorige week ontdekten de federale politie en de douane in Gent 500 kilogram cocaïne op een fruitsapboot die uit de Braziliaanse stad Santos kwam. Naast fruitsap had het schip ook 12 containers met printpapier aan boord. De civiele bescherming heeft die uitgeladen en onderzocht. Zo werd de buit gevonden. 

Criminelen testen de Gentse haven uit voor drugstrafiek

Patrick WIllocx, hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen

De drugs zaten verstopt in 50 dozen met daarin telkens 10 pakketten cocaïne.  De straatwaarde bedraagt zo’n 25 miljoen euro. De Nederlandse douane en scheepvaartpolitie werkten ook mee aan de controle.

Alert voor verschuiving trafiek

Patrick Willocx van de Federale Gerechtelijke Politie merkt dat criminelen vaker de Gentse haven uittesten voor drugstransporten. "We zijn alerter voor een verschuiving van cocaïne-invoer van de Antwerpse haven naar de Gentse haven. Maar er is minder containertransport in de Gentse haven, dat maakt haar voor criminelen wel minder geschikt." 

Toch zijn al verschillende keren drugs gevonden op schepen in de Gentse haven. Die drugs zaten verstopt in de lading zelf, in containers op het dek, "of zelfs aan de buitenkant van het schip in torpedo's onder de waterlijn", ondervond de politie al. De federale gerechtelijke politie zal nu uitzoeken welke organisatie achter het transport zit.

Meest gelezen