Vrees voor strenge winter duwt aardgas naar nieuwe recordprijs, ook diesel morgen naar recordniveau

Aardgas is op een dag tijd bijna 10 procent duurder geworden. Reden: sommige klimatologische modellen voorspellen een strengere winter dan gedacht. Ook diesel bereikt morgen een recordniveau van 1,652 euro per liter.

De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, deed er vandaag bijna 10 procent bij tot 78 euro/MWh. Een absoluut record. Het gaat om de prijs voor de levering van aardgas in oktober. 

Handelaars verwijzen onder meer naar nieuwe klimatologische modellen, die wijzen op een koudere winter dan verwacht. "Dat zorgt voor nervositeit", aldus Matthias Detremmerie, trader voor energieleverancier Elindus.

Diesel

Ook de dieselprijs stijgt voort naar een recordniveau. Vanaf morgen moet voor een liter diesel (B7) aan de pomp maximaal 1,652 euro betaald worden, een toename met 3,1 eurocent. Dat meldt de FOD Economie - Algemene Directie Energie. Ook lpg tanken wordt morgen duurder. Daarvoor stijgt de maximumprijs met 2,7 eurocent per liter, tot 0,73 euro.

Huisbrandolie (50S) inslaan wordt eveneens duurder. Bij bestellingen van meer dan 2.000 liter moet vanaf morgen maximaal 0,7048 euro per liter betaald worden, een stijging met 0,46 eurocent. De prijsstijgingen zijn een gevolg van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.

Meest gelezen