Foto: Evonik

Antwerps havenbedrijf maakt fietsende werknemers bewust van dodehoekongevallen: "Nodig door zware vrachtverkeer"

Werknemers van Evonik, een chemiebedrijf in de Antwerpse haven, krijgen vandaag workshops rond verkeersveiligheid. De focus ligt op het voorkomen van dodehoekongevallen. Een speciale truck van Veilig op Weg (VoW) komt naar het bedrijf om de werknemers er bewust van te maken. De truck ging de afgelopen 20 jaar al langs in duizenden lagere scholen, nu zijn de bedrijven aan de beurt. 

Elk jaar gebeuren er gemiddeld zo'n 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens en kwetsbare weggebruikers, meestal fietsers. "Veel van onze medewerkers komen met de fiets naar het werk om files te vermijden", legt Danny Erreweyaert van Evonik uit. "In een haven als Antwerpen waar heel veel vrachtwagens rijden, willen we onze werknemers sensibiliseren om zich veilig in het verkeer te begeven."

Na 20 jaar willen we het initiatief nieuw leven inblazen en naast scholen ook bedrijven bereiken

Danny Erreweyaert van Evonik

Daarom staat er vandaag een VoW-truck op de site van Evonik. Zo kunnen werknemers zelf ervaren wat een vrachtwagenchauffeur precies kan zien en wat niet. Er staan ook getuigenissen te lezen van slachtoffers en nabestaanden.

De campagne "Veilig op Weg" (VoW) is een initiatief van Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV). "De truck rijdt al sinds 2001 naar scholen en heeft zo al heel wat 10- tot 12-jarigen bereikt", zegt Erreweyaert. "Na 20 jaar willen we het initiatief nieuw leven inblazen, en stelden we voor om met de VoW-truck langs te gaan bij bedrijven. Daarnaast houdt de truck ook halt in dorpskernen van buurgemeenten van de haven. Want je kan wel investeren in nieuwe fietspaden, maar het is ook nodig om mensen alert te maken van de gevaren."

Meest gelezen