ROBIN UTRECHT

Antwerpse dokters schrijven open brief: "Zet niet meteen heel gezin in quarantaine na positief getest kind"

Enkele dokters van de eerstelijnszone ZuidOostAntwerpen hebben een open brief geschreven over de aanpak van de coronacrisis. De artsen pleiten ervoor om zo snel mogelijk kinderen tussen 6 en 12 jaar te vaccineren, bij een besmetting van een kind niet meteen het hele gezin in quarantaine te plaatsen en niet alle 65-plussers een derde prik te geven. “Zo kan de maatschappij blijven draaien en bouwen gevaccineerden extra immuniteit op tegen nieuwe varianten”, vertelt huisarts Paul Putzeys.

Drie dokters van eerstelijnszone ZuidOostAntwerpen van de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel hebben een open brief geschreven. De artsen merken de laatste tijd vooral veel positief geteste kinderen en jongeren in hun praktijken. Die worden nu thuis in quarantaine gezet samen met hun gevaccineerde (en dus beschermde) ouders. “We zetten mensen in quarantaine die al gevaccineerd en dus volledig beschermd zijn. Zo beschermen we eigenlijk de mensen die niet gevaccineerd willen worden, dat is dan weer een voordeel voor de antivaxers. Het is dus zeer contradictorisch, en dat kan eigenlijk niet", zegt dokter Paul Putzeys. 

Immuniteit versterken en antilichamen opbouwen

De artsen stellen zich de vraag of quarantaine nog wel zinvol is bij een vaccinatiegraad van meer dan 80 procent. "Als er nieuwe varianten circuleren, kunnen die de immuniteit en antilichamen van de gevaccineerde bevolking versterken, zonder er ziek van te worden”, aldus dokter Putzeys.

Vaccineer eerder de 6- tot 12-jarigen in plaats van de 65-plussers 

Huisarts Paul Putzeys

De artsen pleiten er ook voor om kinderen tussen 6 en 12 jaar zo snel mogelijk te vaccineren. "De producenten van vaccins zeggen dat het veilig is om kinderen te vaccineren dus moeten we bekijken hoe we dat zo snel mogelijk kunnen doen."

Ook vragen de artsen om niet alle 65-plussers een derde prik te geven. Ze zouden het zinvoller vinden om alleen 85-plussers en risicopatiënten een boosterprik te geven. Zo kunnen er vaccins overblijven voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, en ook voor landen die er meer nood aan hebben en waar we misschien ook naartoe willen reizen. 

Meest gelezen