Pexels-Ksenia Chernaya

"Armoede in kleinere gemeenten is vaak verdoken", Moerbeke start dienst om arme mensen op te sporen en te helpen

Gemeente Moerbeke start Welzijnsschakel Moerbeke: een dienst om mensen in armoede te ondersteunen. Dat is nodig,  want mensen die het moeilijk hebben in kleinere gemeenten zetten niet vaak de stap naar hulp. 

Vaak wordt gedacht dat armoede het meeste voorkomt in grootsteden, maar ook in kleinere gemeenten en dorpen leven mensen die het moeilijk hebben. Gemeente Moerbeke wil daar iets aan doen en start Welzijnsschakel Moerbeke: een dienst om hen te helpen. Er worden gespreksavonden georganiseerd waar advies wordt gegeven om uit armoede te geraken. En er wordt gekeken hoe die mensen beter kunnen bereikt worden en hoe ze kunnen gestimuleerd worden om de stap te zetten naar hulp.

Iedereen kent elkaar in een kleine gemeente, vaak gaat het om gezinnen met 1 ouder

Marleen Vandevivere

"Er is toch meer verdoken armoede in kleine gemeenten", zegt Marleen Vandevivere, zij is voorzitter van Welzijnsschakel Moerbeke. "Iedereen kent elkaar. En het gaat vaak over gezinnen met 1 ouder. Die ouder heeft het vaak financieel en mentaal heel moeilijk." De gemeente werkt nauw samen met het Sociaal Huis dat appartementen verhuurt aan mensen die het financieel niet breed hebben. "Ook daar zien we hetzelfde profiel terugkomen."

Van generatie op generatie

"Soms gaat armoede van generatie op generatie. En corona heeft ook niet geholpen", zegt Vandevivere. "Wanneer ouders het moeilijk hebben, voelen de kinderen op school dat ook." Vandevivere gaat met de gemeente, en in samenwerking met verschillende organisaties en vrijwilligers, actief op zoek naar die mensen die het moeilijk hebben. Ze gaan activiteiten organiseren om samen oplossingen te zoeken. "Zo hebben we ook onlangs schoolmateriaal verzameld."

Wanneer ouders het moeilijk hebben, voelen de kinderen dat ook
Marleen Vandevivere

Welzijnsschakel heeft in totaal een 180-tal organisaties die met elkaar samenwerken en overleggen. Met een aantal info-avonden maken ze aan de inwoners bekend wat ze doen.  Met activiteiten, zoals het inzamelen van schoolmateriaal, wil Welzijnsschakel ook het vertrouwen winnen. 

Info-avonden

Op een info-avond wordt uitgelegd wat armoede is en wat eraan kan gedaan worden. Welzijnsschakel hoopt op zo'n momenten ook mensen te detecteren en hen te helpen om uit de situatie te geraken. "We kunnen ook aan huis komen. Als ze bijvoorbeeld niet weten hoe ze werk moeten zoeken, of hoe ze moeten zoeken via de website van de gemeente, dan tonen we hen dat", zegt de voorzitter.

Vandevivere weet persoonlijk wat het is om in de problemen te zitten. 30 jaar geleden scheidde ze van haar ex-man die haar met schulden achterliet. "Het is belangrijk dat ik zelf ook dat verhaal vertel. Dat kan inspirerend zijn en aantonen: samen gaan we ervoor."

Er zijn drie gespreksavonden die plaatsvinden op komende woensdag 29 september, 14 oktober en 28 oktober. 

Meest gelezen