Auto's schuiven aan voor brandstof in oost-Londen
AFP or licensors

Stormloop op brandstof in Verenigd Koninkrijk: Britse regering wil leger inzetten tegen brandstofcrisis

De Britse regering wil het leger inzetten om een einde te maken aan de brandstoftekorten aan de pomp. Volgens de Britse regering is er genoeg brandstof in voorraad, maar er zijn te weinig vrachtwagenchauffeurs om die brandstof te leveren aan de tankstations. Door de stormloop op de pomp worden de tekorten alleen maar erger. 

Twee op de drie tankstations in het Verenigd Koninkrijk zitten nu al zonder brandstof. En door de tekorten is er een stormloop ontstaan op brandstof, wat de problemen alleen maar groter maakt.

Intussen vraagt de Britse regering in een brief aan 1 miljoen chauffeurs met een rijbewijs voor vrachtwagens om terug te keren naar de sector. En ze versoepelt ook de concurrentiewetgeving zodat de brandstofleveranciers beter kunnen samenwerken om de bevoorradingsproblemen op te lossen.

"Dit is een verdomde nachtmerrie": In Noord-Londen zitten bestuurders urenlang vast in verkeersopstoppingen door de ellenlange files aan de pompstations:

Videospeler inladen...

Buitenlandse truckers weer welkom

Meer dan 10.000 buitenlandse werknemers zullen tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk mogen werken als vrachtwagenchauffeur en in de levensmiddelensector. Dat heeft de Britse regering beslist in de hoop Kerstmis te redden van bevoorradingstekorten.

In het kader van een tijdelijke visumregeling zullen 5.000 vrachtwagenchauffeurs en 5.500 werknemers in de pluimveesector de kans krijgen om tot kerstavond in het Verenigd Koninkrijk aan de slag te gaan, in een poging om de schappen van de supermarkten gevuld te houden met kalkoenen en speelgoed, en de leveringsproblemen bij de benzinestations op te vangen.

Lode Verkinderen (Transport & Logistiek Vlaanderen): "Buitenlandse truckers hebben echt geen boodschap aan die wispelturige Britse regering"

Videospeler inladen...

Brexit heeft chauffeurs weggejaagd uit het VK

Volgens de Road Haulage Association is er in het VK een tekort van minstens 100.000 vrachtwagenchauffeurs. Oorzaken zijn onder meer de coronapandemie, het gebrek aan jong talent en de strenge immigratieregels na de Brexit. 

Heel wat sectoren hebben daaronder te lijden. Zo blijven de rekken in supermarkten leeg. En de bedrijven BP en ExxonMobil kondigden aan enkele tankstations te moeten sluiten, omdat ze niet aangevuld raken. Er is volgens BP wel genoeg brandstof beschikbaar, maar het bedrijf slaagt er door het chauffeurstekort niet in die bij de tankstations te krijgen. Die aankondigingen leidden tot lange rijen aan andere tankstations.

AFP or licensors

Britse leger moet rijexamens afnemen

Naast de maatregel op korte termijn om buitenlandse werknemers toe te laten, neemt het ministerie van Defensie ook maatregelen om examinatoren te leveren voor rijexamens voor vrachtwagens. Zo wil de regering het aantal Britse vrachtwagenchauffeurs omhoog krijgen.

Het probleem in het Verenigd Koninkrijk beperkt zich niet tot de transportsector. Dat stelde NOS-correspondente Fleur Launspach vast op een kalkoenenboerderij in Essex. "Terzake" sprak met haar.

Videospeler inladen...

Meest gelezen