BEKIJK - Kater na WK wielrennen: schoonmaakploegen ruimen sporen van 300.000 bezoekers op

Geen Belg op het podium gisteren, maar dat kon de pret in Leuven afgelopen nacht niet bederven. Tot in de vroege uurtjes is er in de binnenstad gefeest door wielersupporters en studenten. "Het was een gezellige, maar wel erg drukke nacht met enkele feestvierders die toch iets te diep in het glas hebben gekeken", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. Intussen is de schoonmaakoperatie volop aan de gang.

"Voor de Leuvense politie zijn het vier drukke dagen geweest", zegt de Leuvense politiewoordvoerder Marc Vranckx. "Op sommige plaatsen (Keizersberg, Wijnpersstraat) was het echt over de koppen lopen, waardoor we die hebben moeten afsluiten, sneller dan voorzien. Zelfs het Ladeuzeplein hebben we moeten afsluiten, daar wou heel wat volk na de wedstrijd nog feesten en dat feestje heeft tot uren na de wedstrijd geduurd." 

Cafébazen doen hun best om alles zo snel mogelijk opnieuw proper te krijgen:

Videospeler inladen...

Vijf feestvierders hebben nachtje in de cel doorgebracht omdat ze stomdronken waren en voor problemen zorgden

Marc Vranckx, politie Leuven

Het feestje was een smeltkroes van wielersupporters en studenten die vandaag het nieuwe academiejaar inzetten. "Er is flink wat gefeest, alle cafés zaten goed vol en er is heel veel gedronken", zegt Vranckx. "We hadden dan ook extra patrouilles in de stad, die van het ene feestje naar het andere gingen. We zijn ook een paar keer moeten tussenkomen. Sommige feestvierders hebben we naar het ziekenhuis moeten brengen, vijf andere mochten een nachtje in de cel doorbrengen omdat ze stomdronken waren en voor problemen zorgden. Kleine schermutselingen uiteindelijk, maar toch een drukke nacht." 

Ook voor de reinigings- en opruimdiensten van de stad Leuven was het een drukke nacht. Gisterenavond zijn al kilometers dranghekken opgeruimd en werd heel wat infrastructuur al afgebroken. Ook de eerste straten werden schoongeveegd. 

Vandaag gaat de opkuisdag verder. De Leuvense buitenring tussen de Parkpoort en de Tiensepoort blijft daarvoor nog een dagje afgesloten voor het verkeer. In de binnenstad zijn reinigingsdiensten al opnieuw aan het werk. "Gisterennacht hebben we tot 2 uur gewerkt en nu zijn we als sinds 6 uur vanmorgen opnieuw aan het werk, vertelt Semus Kankaia, die al 12 jaar de straten in Leuven schoonmaakt. "Het Ladeuzeplein ligt nu nog vol met lege bierblikjes, maar straks nadat onze borstelmachines voorbij zijn gekomen, ligt het plein er weer spic en span bij." 

Meest gelezen