Wat mogen we verwachten van de Septemberverklaring? VRT-journalist De Vadder wijst op "plicht van onze bestuurders" 

Vandaag brengt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring of regeerverklaring. VRT NWS-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder blikt vooruit: "Wat mogen we verwachten met een tekort van 1,8 miljard euro?" En dan is er nog de PFOS-vervuiling. Zullen elementen daarvan doorsijpelen in die regeerverklaring?

In zijn regeerverklaring maakt Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) duidelijk wat de Vlaamse regering dat jaar zal doen, en op welke manier ze de elementen van het Vlaamse regeerakkoord in de praktijk zal brengen. Het meest concrete is elke jaar opnieuw de Vlaamse begroting.

Dit jaar wil de Vlaamse regering  het huidige tekort – dat door de coronasteunmaatregelen is aangedikt - halveren: eerst ging men uit van een tekort van 2 miljard, maar door de economische groei van de afgelopen maanden, zou er maar sprake zijn van 1.8 miljard. Er moest dus 900 miljoen worden gevonden. De belangrijkste besparing zou worden gedaan door de indexering van het Groeipakket (de nieuwe naam voor de kinderbijslag) te halveren, van 2% naar 1%. Bovendien zouden de registratierechten voor de 2e (en 3e of 4e) woning stijgen van 10% naar 12%. Ook de doelgroepenkorting - overbodig in de oververhitte arbeidsmarkt - zou wegvallen.

Hebben de overstromingen in Wallonië bijgedragen tot klimaatbewustwording?

Vorig jaar ging de regeerverklaring over de relance, met als sleutelwoord "de Veerkracht", maar vandaag zal minister-president Jambon een toespraak houden tegen de achtergrond van de klimaatverandering. Misschien hebben de overstromingen in Wallonië bijgedragen tot die bewustwording, maar de Vlaamse regering beseft ook dat ze moet leven met een parlementaire onderzoekscommissie rond de PFOS-vervuiling, een commissie die eigenlijk door de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zelf tot leven is gewekt.  

Over die aarzeling

Bovendien duiken – door het werk van de collega’s van VRT NWS - toch stilaan getuigenissen op die doen vermoeden dat de Vlaamse overheid één van haar kerntaken heeft verwaarloosd: haar eigen burgers beschermen tegen een vervuilende chemische fabriek. Er zijn aanwijzingen dat de overheid – ik laat nog in het midden of er sprake is van politieke verantwoordelijkheid - al langer op de hoogte was van de vervuiling, én vooral dat ze geaarzeld heeft om haar burgers daarvan op de hoogte te brengen.

fotodp.be

Tijdens het debat in De Zevende Dag nam Hannelore Goeman, de fractieleider van Vooruit, zelfs de term “schuldig verzuim” in de mond.

Wanneer een communicatiestrateeg, in een uitgelekt document uit 2018 de administratie suggesties doet om zich voor te bereiden op vragen van pers en publiek - dat is een bekende communicatietechniek - dan is de eerste vraag waarop hij een antwoord wil: "Waarom duurt het langer dan een jaar voor jullie hierover berichten?” Een uitstekende vraag waarop nog geen helder antwoord is gegeven. In nog een mail schrijft een andere communicatiedirecteur de opmerking: “Het afgelopen jaar is het dossier tegen alle verwachtingen in binnenskamers gebleven, maar dit gaat naar mijn aanvoelen niet lang meer het geval blijven.” Het is uiteindelijk 2020 geworden. Het geeft toch aan dat er sneller had ingegrepen kunnen worden, en dat de Vlaamse overheid haar burger onvoldoende heeft beschermd. Een goede communicatie is ook een vorm van bescherming.

t Zijn weiden als wiegende zeeën, die groenen langs stroom en rivier - hier vredige dorpjes, daar steden

uit startnota N-VA in 2019

In 2019 schreef de Vlaamse informateur Bart De Wever (N-VA), aan het begin van de onderhandelingen voor de Vlaamse coalitie, in een startnota de volgende passage: “’t Zijn weiden als wiegende zeeën, die groenen langs stroom en rivier - hier vredige dorpjes, daar steden”, zo bezongen generaties van Vlamingen ooit de schoonheid van onze natie. En het is onze plicht dat beeld voor toekomstige generaties Vlamingen te bewaren.”

Ik denk dat we onze bestuurders aan die plicht mogen herinneren.

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Wetstraatjournalist Ivan De Vadder over de Septemberverklaring in "De ochtend":

Meest gelezen