Radio 2

Eerste 53 asielzoekers aangekomen in Koksijde "Het gaat om vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Palestina"  

Kort na de middag zijn de eerste 53 asielzoekers aangekomen in het asielcentrum van Koksijde. Het is al de derde keer dat het asielcentrum in de voormalige legerkazerne opengaat. 

Sinds enkele maanden komen er opnieuw meer mensen aan in ons land die asiel aanvragen.  De gemeente Koksijde kreeg begin september te horen dat de oude luchtmachtbasis opnieuw als opvangcentrum zou worden gebruikt door de plotse toestroom van vluchtelingen uit Afghanistan. In Wallonië gingen ook duizend opvangplaatsen verloren tijdens de overstromingen.

Kort na de middag is de eerste groep in Koksijde aangekomen, zegt Evert-Jan Witteveen van Fedasil: "Het gaat om 27 mensen in familieverband en 26 alleenstaande mannen. Zij komen rechtstreeks van het aanmeldcentrum in Brussel. Ze hebben daar allemaal asiel aangevraagd en krijgen opvang in het opvangnetwerk van Fedasil."

Waaier aan nationaliteiten

"Er is geen link met de evacuatieactie "Red Kite" uit Afghanistan, maar er zijn wel mensen met de Afghaanse nationaliteit in de groep die vandaag is aangekomen. Maar net zo goed gaat het om vluchtelingen uit Syrië en Palestina. Het is een heel brede waaier van nationaliteiten", zegt Evert-Jan Witteveen van Fedasil.

"We zullen ervoor zorgen dat mensen kunnen werken of vrijwilligerswerk doen. Sowieso gaan de kinderen naar school, ze hebben recht op onderwijs. Er zijn in het verleden goeie contacten geweest met de scholen in de buurt en met de OKAN werking. Ook naar de buurt toe, we hebben altijd met vrijwilligers gewerkt en allerlei activiteiten georganiseerd. We gaan de deuren zeker openzetten binnenkort voor de buren zodat ze zien hoe het hier gaat", vult Evert-Jan Witteveen aan.

 

Meest gelezen