AFP or licensors

Frustratie over wekenlange lockdowns in Australië piekt, maar einde is stilaan in zicht (toch voor gevaccineerden)

In de Australische metropool Sydney is het einde van een intussen twee maanden durende coronalockdown eindelijk in zicht. Toch voor wie gevaccineerd is. Wie dat niét is, zal langer moeten wachten om opnieuw van "oude" vrijheden te proeven. Niet alleen Sydney, ook Canberra en Melbourne zijn al lang in lockdown. Vooral in die laatste stad heeft dat zeker de voorbije week geleid tot hevig protest, dat al even heftig is onderdrukt.

Nu deze maand in Australië de lente is begonnen, gaat het ook stilaan de goede kant uit met de coronabesmettingen. Australië, met name de grootsteden Sydney, Canberra en Melbourne in het zuidoosten, kampt sinds half juni met een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus.

De Australische aanpak was van bij het begin van de pandemie gericht op het snel invoeren van harde lockdowns om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat loonde: Australië bleef lange tijd gespaard van zware coronacijfers. De keerzijde van de medaille is wel dat daardoor lang is getalmd met de vaccinatiecampagne. De veel besmettelijkere deltavariant kreeg op die manier meer kans om zich te verspreiden.

Toen de besmettingen begonnen op te lopen, gingen de grootsteden Sydney, Canberra en Melbourne dus opnieuw in lockdown. In totaal moeten 13 miljoen Australiërs -zowat de helft van de totale bevolking- zich al weken- of zelfs maandenlang (Sydney is in lockdown sinds eind juni) houden aan strenge beperkingen. 

Exitplan in Sydney

Maar nu met de vaccinaties een inhaalbeweging is gemaakt, is het einde stilaan in zicht. Toch in Sydney en de rest van New South Wales, waar Gladys Berejiklian, de premier van de deelstaat, een exitplan heeft voorgesteld. Dat plan gaat in op 11 oktober, het moment waarop naar verwachting 70 procent van de inwoners gevaccineerd zal zijn. Dan gaan cafés, restaurants en niet-essentiële winkels weer open. 

Tegen het einde van oktober, wanneer naar schatting 80 procent van de inwoners van New South Wales gevaccineerd zal zijn, zal er opnieuw in de deelstaat mogen worden gereisd. 

AFP or licensors

Let wel: het zogenoemde "rijk van de vrijheid" zal enkel toegankelijk zijn voor wie gevaccineerd is. Pas vanaf 1 december, wanneer 90 procent van de bevolking gevaccineerd zou moeten zijn, komt er een derde en laatste versoepeling en zullen alle versoepelingen voor iedereen van krachtzijn. Ook voor niet-gevaccineerden. 

Dan mogen in open lucht en bij mensen thuis opnieuw zonder beperkingen bijeenkomsten plaatsvinden. Bij evenementen binnen zal wel een beperkte capaciteit blijven gelden, maar mondmaskers zullen ook daar dan niet langer vereist zijn. 

New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, is daarmee de eerste deelstaat die een gedetailleerd exitplan uit de lockdown voorstelt. Buurstaat Victoria, met Melbourne als hoofdstad, wil nog niet met concrete data op de proppen komen.

Vaccinplicht voor bouwvakkers leidt tot zware rellen in Melbourne

Juist in Melbourne is de situatie nochtans al geruime tijd gespannen, precies vanwege de strenge coronamaatregelen. Melbourne lijkt de stad te zullen worden die wereldwijd het langst in lockdown zal zijn geweest. Het onbegrip en de frustratie daarover neemt al enige tijd toe.

AFP or licensors

Afgelopen zomer al waren er demonstraties tegen de strenge coronamaatregelen, en vorige week en afgelopen weekend was dat opnieuw het geval. De woede liep op nadat de lokale overheid een verplichte vaccinatie had ingevoerd voor personeel op bouwwerven. Veel besmettingen blijken immers gelinkt te zijn aan bouwbedrijven, waar de coronamaatregelen volgens de lokale overheid niet nauw zouden worden opgevolgd.

De vaccinplicht leidde tot protest van de bouwvakkers, waarna de lokale overheid besloot de sector gedurende twee weken stil te leggen. Dat ontketende dan weer nieuwe betogingen, waarbij antivax-groeperingen en extreemrechtse bewegingen zich aansloten. Volgens de vakbonden en politici zijn het ook die groepen die tot het nieuwe protest hadden opgeroepen én dat deden uitmonden in gewelddadige rellen. 

AFP or licensors

Bij die rellen trad de oproerpolitie erg hardhandig op: ze gebruikte traangas, flitsgranaten en rubberkogels. Op de sociale media ontstond verontwaardiging over het politiegeweld. Meer bepaald over een filmpje waarop te zien was hoe agent een man die ogenschijnlijk rustig staat te praten van achteren benadert en hard tegen de grond slaat, waarna de man bewusteloos blijft liggen. Het filmpje wordt door de autoriteiten onderzocht.

Meest gelezen