John Hinckley in 1981.
A200520052005

John Hinckley, die in 1981 president Reagan neerschoot, binnenkort niet meer onder gerechtelijk toezicht

John Hinckley, de man die 40 jaar geleden de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan neerschoot, zal volgend jaar volledig vrij komen. Dat heeft een federale rechter in de Verenigde Staten beslist. Hinckley kwam vijf jaar geleden al vrij onder voorwaarden, maar normaal gezien vervalt binnenkort ook het gerechtelijk toezicht. 

John Hinckley pleegde op 30 maart 1981 een aanslag op de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan bij het Hilton Hotel in Washington. Hij vuurde zes kogels af op de president. Reagan werd geraakt in de borst, maar overleefde de aanslag.

Hinckley werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en niet veroordeeld. Hij pleegde de aanslag naar eigen zeggen om indruk te maken op de actrice Jodie Foster, die hij al lang stalkte. 

Hij zat in een psychiatrisch ziekenhuis, tot een rechter vijf jaar geleden oordeelde dat hij niet langer een gevaar vormde voor zichzelf en de maatschappij. Hinckley werd vrijgelaten onder voorwaarden: hij mocht geen contact hebben met familieleden van Reagan en met Jodie Foster, en hij moest zich psychologisch laten begeleiden. 

Als hij die regels blijft volgen en mentaal stabiel blijft, plant de rechter om tegen juni volgend jaar het gerechtelijk toezicht te laten vallen omdat hij niet langer een bedreiging vormt. John Hinckley is 66 jaar.

Bekijk hier enkele foto's van de aanslag op Ronald Reagan in 1981:

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
AP1981
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen