De zus van Maria Kolesnikova nam de prijs in ontvangst.

Veroordeelde Wit-Russische opposante Maria Kolesnikova wint Europese mensenrechtenprijs

De Wit-Russische opposante Maria Kolesnikova (39) heeft de prestigieuze Vaclav Havelprijs van de Raad van Europa gewonnen, een mensenrechtenprijs. Kolesnikova werd begin deze maand nog veroordeeld tot 11 jaar cel. Rik Daems, de voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, prees haar tijdens de uitreiking als een symbool van moed.

Maria Kolesnikova (39) was zelf niet aanwezig bij de prijsuitreiking. Ze zit een celstraf uit van 11 jaar. Begin deze maand werd ze veroordeld wegens haar rol in de protestbeweging tegen president Aleksandr Loekasjenko. De officiële aanklacht luidde "extremisme en een poging de macht illegaal te willen grijpen".

De zus van Kolesnikova nam de prijs in ontvangst en zei dat haar zus de prijs wellicht zou opdragen aan het Wit-Russische volk. Kolesnikova was een van de boegbeelden van het maandenlange straatprotest tegen het bewind van president Loekasjenko, die al sinds midden jaren 90 aan de macht is. In augustus vorig jaar won hij opnieuw de verkiezingen, volgens de oppositie en een groot deel van de internationale gemeenschap op een frauduleuze manier. 

Kolesnikova maakte deel uit van de zogenoemde coördinerende raad en hielp mee met de organisatie van het maandenlange protest. Tijdens en na het straatprotest werden tienduizenden Wit-Russen opgepakt. Verschillende opposanten werden ook gedwongen om het land te verlaten.

Ook Kolesnikova probeerden de autoriteiten het land uit te krijgen, maar ze verzette zich daartegen. Toen ze in september vorig jaar naar de grens met Oekraïne werd gebracht, verscheurde ze haar paspoort en liep ze terug Wit-Rusland in. Ze werd toen opgepakt en zit sindsdien in de cel.

Bekijk een stukje uit de toespraak van de zus van Maria Kolesnikova:

Videospeler inladen...

60.000 euro

De Vaclav Havelprijs wordt sinds 2013 door de parlementaire vergadering van de Raad van Europa uitgereikt om inzet voor mensenrechten te eren. De winnaar van de prijs ontvangt 60.000 euro. Hij is vernoemd naar de overleden burgerrechtenactivist en voormalig president van de Tsjechische Republiek Vaclav Havel. De prijs wordt gewoonlijk uitgereikt tijdens de najaarszitting van de parlementaire vergadering.

Behalve Kolesnikova waren dit jaar de ngo Reporters zonder Grenzen en de mensenrechtenactivist Germain Rukuki uit Burundi genomineerd voor de Vaclav Havelprijs. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain Alhathloul en het jaar ervoor naar de Oeigoerse intellectueel Ilham Tohti, die gevangen zit in China.

De Raad van Europa mag niet verward worden met de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie. De Raad van Europa is een apart orgaan, los van de Unie. De parlementaire vergadering brengt de leden van de 47 staten van de Raad van Europa - Wit-Rusland is daar niet bij - vier keer per jaar bijeen. De Raad van Europa, die in Straatsburg is gevestigd, ziet toe op de mensenrechten in zijn lidstaten.

Meest gelezen