Leerling-kappers uit Halle gaan haren knippen van slachtoffers van de wateroverlast in Wallonië: "Kappers Zonder Grenzen" 

Leerlingen van het technisch atheneum in Halle die voor kapper studeren, trekken binnenkort naar Wallonië. Ze gaan daar de slachtoffers van de wateroverlast een kapbeurt geven. De 'Kappers Zonder Grenzen' willen op die manier de slachtoffers een beter gevoel geven. 

"Wij gaan naar Goffontaine in de Ardennen, de streek waar de mensen getroffen zijn door de watersnood", vertelt initiatiefnemer en kapper Marc De Kegel. "Ik ga samen met de laatstejaars van het technisch atheneum van Halle de mensen hun haren kappen. Ik ben al een paar keer in het getroffen gebied geweest als vrijwilliger. Maar naast de heropbouw is er ook een grote nood aan sociale contacten en morele steun. Dit gaat de mensen een beter gevoel geven."

We nemen mobiele wasbakken mee en richten een legertent in als kapsalon

Kapper Marc De Kegel

De opbouw van het kapsalon ter plaatse wordt improviseren, zegt De Kegel. "De mensen hebben wel al elektriciteit maar nog geen water. Het wordt dus een hele onderneming. We gaan mobiele wasbakken en spiegels meenemen. In het dorp staat een grote legertent die wij kunnen inrichten als kapsalon. Het wordt dus een veldkapsalon van 'Kappers Zonder Grenzen'. Alles is ook gratis. De mensen moeten zich op voorhand inschrijven bij onze plaatselijke contacten ginder. Wij schatten dat we tussen de 30 en de 50 mensen per dag kunnen kappen."

Mensen moeten de draad weer kunnen opnemen en een nieuw kapsel hoort daarbij

Kapper Marc De Kegel

"Je zou denken dat het knippen van de haren het laatste is waar mensen aan denken op zo een moment", zegt De Kegel. "Maar mensen moeten ook de draad weer kunnen opnemen en een nieuw kapsel hoort daarbij. En ze gaan, net zoals dat gaat bij de kapper, hun verhaal nog eens kunnen doen en dat is belangrijk. We gaan de leerlingen daarom ook goed voorbereiden op wat ze ginder kunnen verwachten." 

Meest gelezen