Radio2

CEO uit Lievegem wint 24 uur van Zolder: "Het begon slecht want 1 piloot droeg geen brandwerend ondergoed"

Zomergemnaar Dominique Willems, hoofd van bank- en verzekeringsbedrijf Solvas, heeft de 24 uur van Zolder gewonnen terwijl hij pas 2 weken zijn licentie als racepiloot op zak had. Zijn team, waar onder meer acteur Andy Peelman in zat, won in de TB-klasse, de  lichtste categorie wagens. Hij reed met een BMW 325. Zijn team won het van 5 andere teams.

"De zenuwen gieren door je lijf" als je aan het begin van de race staat, ondervond Dominique Willems. De 24 uur van Zolder is een uithoudingsrace waarbij een team in 24 uur tijd zoveel mogelijk rondjes rijdt.  Zodra een wagen autopech heeft of stilstaat is de wedstrijd afgelopen voor het hele team. 

Zijn team zou in pole positie vertrekken, als eerste dus, maar kreeg al meteen een straf. Ze moesten die plek al meteen inruilen voor de laatste vertrekplaats. Al kan Willems daarmee lachen: "Onze piloot, de acteur Andy Peelman, was vergeten zijn brandwerend ondergoed aan te trekken. Dat leverde ons een straf op van 1 rondje rond de pit en zo vertrokken we vanuit de laatste plaats." 

Piloot Andy Peelman had zijn brandwerend ondergoed niet aan, waardoor we meteen straf kregen

Dominique Willems

Microbe te pakken

Een eerste race rijden en al meteen winnen in je categorie, dat smaakt naar meer, lacht Willems. Het was ontzettend spannend. "24 Uur is lang om geen technische mankementen te hebben, we hadden een goed technisch team dat op het juiste moment wist wanneer we moesten tanken of banden wisselen. Het is allemaal secondenwerk. We wonnen uiteindelijk met 16 minuten voorsprong op 24 uur." Zakenman Willems genoot van de groepsdynamiek. "De ontlading was heel groot. Zoals dat hoort bij racewedstrijden hebben we de fles champagne leeggespoten."

Imposant om met The Stig op het circuit te lopen. Je moest hem voorrang geven
Dominique Willems

Nog bekenden

In de Zolderse race deed ook The Stig mee, de gemaskerde racepiloot uit het BBC-autoprogramma Top Gear. Hij racete in een andere categorie dan Willems. "Het was imposant om met zo'n grote bekende op het circuit te lopen. Je moest de grote sterren voorrang geven", lacht Willems.

Opleiding

Je wordt geen racepiloot door zomaar in een wagen te stappen en hard te gaan rijden. "Het was met theorieles, medische begeleiding en examens", legt Wilems uit. Hij deed examens om een licentie te behalen, en had die pas 2 weken op zak. Een klant van het bedrijf heeft de passie voor het racen aan Dominique Willems doorgegeven. "Pieter Denys van Xwift is erdoor bezeten en hij heeft mij aangestoken. Hij organiseerde een eerste race evenement om te kunnen meedoen aan de 24 uur van Zolder en zo ging de bal aan het rollen."

Meest gelezen