Onmiddellijke boete van 250 euro voor fietsdieven: "Kleine criminaliteit snel en kordaat bestraffen"

Wie het vanaf 1 januari 2022 waagt om een fiets te stelen, mag een onmiddellijke boete van 250 euro verwachten. De regering voert vanaf dan een lik-op-stukbeleid in tegen fietsdiefstallen. "We willen op die manier snel en doortastend optreden tegen fietsdiefstallen", aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

Elke dag worden er in ons land ongeveer 230 fietsen gestolen. Op dit moment wordt vaak niet hard opgetreden omdat de politie en het parket hun handen vol hebben met zwaardere misdrijven. Vanaf 1 januari 2022 wordt daarom een lik-op-stukbeleid ingevoerd. De politie zal vanaf dan iedere fietsdief die betrapt wordt een boete geven van 250 euro. 

Vandaag wordt slechts een op de drie fietsdiefstallen in België aangegeven omdat mensen het gevoel hebben dat er toch geen gevolg aan gegeven wordt. Dat gevoel van straffeloosheid wil de regering met het lik-op-stukbeleid aanpakken. “Fietsdiefstallen zijn één van de meest ergerlijke fenomenen. Met dit systeem neemt justitie haar verantwoordelijkheid tegen deze zogenaamde kleine criminaliteit met grote impact voor de burger”, klinkt het bij Van Quickenborne.

Het grote voordeel van het lik-op-stukbeleid is dat ook "kleine" criminaliteit snel en kordaat kan bestraft worden zonder politie en justitie te overbelasten. Op dit moment moet de politie een fietsdief eerst op heterdaad betrappen en hem dan nog verhoren, vaak in het bijzijn van zijn advocaat. Pas daarna kan het parket tot vervolging overgaan. Daardoor zijn agenten niet altijd even gemotiveerd om een fietsdief te pakken.

Recidivisten en georganiseerde bendes zullen geen lik-op-stuk boetes krijgen. Zij zullen vervolgd worden door het parket en zullen voor de rechter moeten verschijnen.

Meest gelezen