Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Na korte pauze spuwt vulkaan op La Palma weer as en lava, inwoners in lockdown voor lavastroom die oceaan nadert

Nadat de vulkaan zich gedurende enkele uren gedeisd had gehouden, is de Cumbre Vieja op het Canarische Eiland La Palma opnieuw as en lava aan het spuwen. Aan de westkust van het eiland zijn honderden mensen in lockdown omdat een lavastroom de komende uren mogelijk de Atlantische Oceaan kan bereiken. Dat kan explosies veroorzaken waarbij ook giftige gassen kunnen vrijkomen.

Vanmorgen leek het even of de Cumbre Vieja op La Palma gekalmeerd was. De vulkaan stopte plots met as en lava spuwen. Maar dat betekende niet dat de uitbarsting geëindigd was, bleek enkele uren later, rond de middag. 

"Even hield de Cumbre Vieja zich in, maar daarna begon het gebulder en het geraas weer." Correspondent Rop Zoutberg gaf in "Laat journaal" een laatste stand van zaken vanop het eiland La Palma met op de achtergrond de vulkaan.

Videospeler inladen...

De Cumbre Vieja begon opnieuw met het uitbraken van as en lava, en ook vanavond blijft dat doorgaan, al is de intensiteit van de erupties lager dan de voorbije dagen. 

De Cumbre Vieja barstte uit op 19 september. De lavastroom heeft intussen al honderden huizen, scholen en kerken verwoest over een oppervlakte van meer dan 230 hectare. Op het eiland wonen 85.000 mensen, duizenden onder hen werden reeds geëvacueerd. 

De lavastroom nadert nu de Atlantische Oceaan. Zondagavond bevond de lava zich 1,6 km van de kust, maandagochtend was die afstand zowat gehalveerd, maar de laatste uren gaat het weer erg traag. Wanneer de lava in zee stroomt, is dus nog altijd afwachten. 

Onderweg vernielde de lavastroom het kerkje van Todoque. Bekijk het hier:

Videospeler inladen...

Als de gloeiend hete lavastroom van meer dan 1.200 graden in contact komt met zeewater, zal dat wellicht explosies veroorzaken en kunnen er ook giftige gassen vrijkomen. De lokale hulpdiensten vragen daarom aan honderden mensen in het dorpje Tazacorte om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. 

"De lava zal waarschijnlijk de komende uren de zee bereiken en dat kan gassen tot gevolg hebben die schadelijk zijn voor de gezondheid", waarschuwden de hulpdiensten van La Palma via Twitter.

Ook het luchtverkeer wordt continu gecontroleerd, net als afgelopen zaterdag werden ook vanmorgen meerdere vluchten geannuleerd omdat er te veel as in de lucht hing.

Meest gelezen