© Sven-Erik Arndt - creative.belgaimage.be

Nederlands Limburg maakt zich klaar voor de komst van de wolf: "België toont ons hoe het kan"

René Janssen van Wolvenmeldpunt in Nederlands Limburg pleit ervoor dat boeren nu al een wolf fencing zetten, ook al heeft de wolf daar nog geen slachtoffers gemaakt. “Hij is in aantocht en we kunnen maar beter voorbereid zijn”, zegt Janssen. "Belgen krijgen subsidies om een wolf fencing te plaatsen en dat zou in Nederland ook zo moeten zijn.   

Nederlands Limburg heeft nog geen wolvenroedel die er vaste voet aan de grond heeft. “Maar dat is maar een kwestie van tijd", zegt René Janssen. "De kans is reëel dat de jonge wolven uit België de grens oversteken als ze volwassen worden. Bovendien zijn er ook in Duitsland, Polen of elders in Nederland wolven die in Limburg een nieuwe stek kunnen vinden."

Rollin Verlinde

België als voorbeeld

Volgens Janssen moet Nederland een voorbeeld nemen aan België waar er subsidies zijn voor de bescherming tegen de wolf. Want volgens Janssen is omheinen de enige oplossing. Dus kleinvee goed afschermen is de boodschap. Zeker in Nederland dat 1 miljoen schapen heeft, het tienvoudige van België. Nederland heeft een budget uitgetrokken voor wolf fencing, alleen kunnen de boeren er op dit moment geen gebruik van maken. “En daar moet verandering in komen”, aldus Janssen.

In Duitsland leven ze al jaren met de wolf en dat lukt

René Janssen van Wolvenmeldpunt

Naar aanleiding van de betoging tegen de wolf, afgelopen vrijdag in Oudsbergen, zegt Janssen “We moeten voorkomen dat we toestanden krijgen zoals in België waar de angst de overhand neemt. In Duitsland leven ze al jaren lang met de wolf en dat lukt. Maar we moeten ons wel goed beschermen en het vee binnen een wolf fencing houden. Op die manier moet het lukken en zou er volgens Janssen in de provincie Nederlands Limburg zelfs plaats zijn voor 5 roedels, die elk hun eigen gebied hebben.

Meest gelezen