Nederlandse premier Rutte krijgt extra politiebescherming: "Hij is mogelijk doelwit van een aanslag"

De Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte krijgt extra politiebescherming na signalen dat hij een mogelijk doelwit zou zijn van een aanslag of ontvoering. De dreiging zou uit de hoek komen van de georganiseerde misdaad. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf en wordt ook aan de openbare omroep NOS bevestigd.

Volgens Telegraaf-journalist Mick van Wely zijn op verschillende momenten "spotters" waargenomen in de buurt van Mark Rutte. "De spotters worden gelinkt aan de mocromaffia en dat is voor de diensten enorm zorgwekkend", aldus van Wely. Spotters zijn in de criminele wereld personen die verkennen hoe een aanslag of ontvoering het best kan worden aangepakt, daarna komen de zogenoemde "hitters" of huurmoordenaars in actie. 

Ook eerdere moordaanslagen gelinkt aan de mocromaffia, zoals die op advocaat Derk Wiersum in 2019 en misdaadjournalist Peter R. de Vries afgelopen zomer, werden op die manier voorbereid. Daarom wordt Rutte nu extra beveiligd door politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), zo meldt de Telegraaf.

De extra beveiliging zou bestaan uit zichtbare en onzichtbare maatregelen, maar het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, verantwoordelijk voor het onderzoek naar de dreiging, onthoudt zich van commentaar. En ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de overheidsinstantie die de communicatie voert over regeringsbeleid, wil niet ingaan op de verscherpte beveiliging van Rutte. “Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nooit uitlatingen”, aldus een woordvoerder van de RVD. 

Marengo-proces

In september 2019 werd Derk Wiersum in Amsterdam op straat neergeschoten. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces tegen drugsbaron Ridouan Taghi, de vermoedelijke leider van de mocromaffia.

Sindsdien krijgen volgens de NOS tientallen personen extra politiebeveiliging, het gaat dan onder meer om rechters en officieren van justitie betrokken bij het proces.

Ook de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries op 6 juli 2021 zou aan de mocromaffia gelinkt kunnen worden. De Vries werd op straat neergeschoten in Amsterdam, net nadat hij te gast was geweest bij het televisieprogramma "RTL Boulevard".

Meest gelezen