Ook professoren hebben stress voor de eerste lesdag. "Het is toch spannend, het is lang geleden"

Professor Bram Verschuere van de Ugent vindt de eerste les die hij weer voor een volle aula zal geven best spannend. Hij hoopt dat alle studenten er zullen zijn, "want de interactie tussen prof en student is belangrijk, het komt het lesgeven ten goede." Bijna twee jaar gaven docenten en professoren aan de universiteit en hogescholen online les door de coronacrisis.

Bram Verschuere is hoofddocent aan de Universiteit Gent in de richting Bestuurskunde, een richting die op de Gentse universiteit in de lift zit. Hij is blij dat hij weer met publiek kan les geven. "Het is belangrijk dat studenten en profs met elkaar in contact kunnen komen. Studenten moeten vragen kunnen stellen, er moet interactie zijn. De prof moet de dynamiek in de les kunnen aanvoelen, dat kon niet met de online lessen in coronatijd." Om 16.00 uur in de namiddag is zijn eerste les."Ik hoop dat de studenten er allemaal zijn. Het is een tijd geleden, ik vind het best spannend."

Een prof moet de dynamiek in een les kunnen aanvoelen, dat komt het lesgeven ten goede
Professor Bram Verschuere

Online niet afgeschreven

Hoewel de professor blij is dat hij weer studenten voor zich zal hebben, is het online-gebeuren niet helemaal afgeschreven. "Ik werk op 3 poten: online lessen die opgenomen worden, de livestreaming en de liveles." Verschuere vond het een hele aanpassing om online les te geven, "maar we hebben veel bijgeleerd", weet hij als docent. Hij vindt dat er wel enkele zaken uit coronatijd kunnen behouden blijven. Dat de lessen bijvoorbeeld worden opgenomen, vindt hij goed. "De studenten kunnen in de blok dan nog eens opnieuw kijken als er iets niet duidelijk is."

Streaming als back-up

Ik hoop dat ze allemaal naar de les komen, maar ik heb toch een back-up voorzien", lacht de prof. "Ik ga voor het eerst de liveles ook livestreamen voor wie er echt niet bij kan zijn. "Na een paar weken zal ik zien of dat nuttig is en of de studenten dan niet wegblijven uit de les, dat is niet de bedoeling. Want ik ben zeer blij dat ik weer op de campus les kan geven."

Meest gelezen