Oppositie in Heers blijft hopen op fusie binnen kanton Borgloon: "Om te voorkomen dat Heers in 2 delen wordt gesplitst"

In Heers vreest de oppositie dat door het afspringen van een mogelijke fusie met Alken, Borgloon, Kortessem en Wellen de gemeente Heers zo geïsoleerd is geraakt dat de Vlaamse overheid een fusie zal opleggen. De kans bestaat dat Heers dan in twee delen opgesplitst wordt, zegt raadslid Gerald Kindermans (CD&V).  

De oppositiepartijen in Heers roepen de meerderheidspartijen in de verschillende gemeenten van het kanton Borgloon op om de fusiegesprekken weer aan te knopen. Dat Borgloon intussen beslist heeft om met Tongeren in zee te gaan, is geen bezwaar volgens gemeenteraadslid Gerald Kindermans van Heers (CD&V). "Ik hoor in Borgloon dat de aankondiging 'alsof het allemaal al rond is' niet klopt. Het gaat nog maar om een intentieverklaring. Wij roepen Borgloon op om ook met ons verder te onderhandelen, om na te gaan of een fusie tussen de verschillende gemeenten in het kanton Borgloon niet tot de mogelijkheden behoort."

Vergeethoekje

Als Borgloon en Tongeren het eens raken over een fusie, dan blijft Heers geïsoleerd achter. "Een kleine gemeente als Heers is alleen niet levensvatbaar in de toekomst", gaat Kindermans verder. "Het is niet ondenkbaar dat Vlaanderen dan een fusie zal opleggen en dat enkele deelgemeenten bij Sint-Truiden gevoegd zullen worden, en de andere deelgemeenten bij Tongeren. We moeten toch vermijden dat anderen gaan komen zeggen waar wij naartoe gaan." 

Het gezond verstand moet gewoon terugkeren

Na het voorstel van de burgemeester van Alken om grond te ruilen met Wellen, om alsnog fusiegesprekken met Kortessem te voeren, lijkt een mogelijke fusie binnen het kanton Borgloon wel heel veraf. "We hebben in het verleden nog moeilijke situaties meegemaakt, ik denk dan aan het nieuwe gebouw voor de politie. Dat is uiteindelijk ook goed gekomen. Het gezond verstand moet gewoon terugkeren, besluit Kindermans. 

Meest gelezen