Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens

Oppositie in Vlaams Parlement: "Besparen op kinderbijslag is onverdedigbaar" 

De oppositie in het Vlaams Parlement is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regering om te besparen op het groeipakket, het vroegere kindergeld. De verlaging van de registratierechten voor een eerste woning kan op meer instemming rekenen.

"Besparen op de kinderbijslag is onverdedigbaar", zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. "In plaats van een duwtje in de rug, krijgen jonge gezinnen het mes in de rug. Dit toont vooral het gebrek aan een sociaal gelaat."

"De Vlaamse regering zoekt geld bij ouders, leerlingen en welzijn en bewijst daarmee dat ze de coronacrisis haast vergeten is", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "De zwakste schouders dragen de zwaarste lasten. Daarmee windt de ploeg van Jambon er geen doekjes om: ze is er niet voor de meest kwetsbare Vlaming."

Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman verwijt minister-president Jambon wereldvreemdheid. "Ik heb hem niets horen zeggen over het feit dat veel Vlamingen hun energiefactuur zien verdubbelen, dat de huurprijzen verdubbelen en dat er duizenden kinderen op school zitten zonder boeken. Bovendien wordt er bespaard op de gezinnen door te snijden in de kinderbijslag. Dat vinden wij compleet onbegrijpelijk."

De oppositiepartijen vinden ook dat de Septemberverklaring bijzonder vaag is. "Minister-president Jambon zet zijn megafoon op opgewarmde kost", zegt Rzoska. "Ik denk dan aan het loonakkoord voor de Vlaamse zorgsector, de investeringen in de gehandicaptensector, de investeringen in fietspaden en laadpalen… dit is niet nieuws." Ook Vooruit heeft het over oude recepten.

Janssens zegt dat hij veel symboliek en retoriek heeft gehoord in de toespraak van Jambon, maar dat hij weinig dynamiek ziet in de Vlaamse regering. 

Volgens de PVDA rijdt de Vlaamse regering gewoon voor Voka. "Voor gewone gezinnen blinkt deze regering niet uit in veerkracht, maar in onmacht. De besparing wordt afgewenteld op de werkenden en niet op de bedrijven of de grootverdieners", vindt de partij. 

Registratierechten

De verlaging van de registratierechten voor een eerste woning kan op meer bijval rekenen bij de oppositie. "Een belastingverlaging zullen wij altijd steunen", zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. " Maar ik stel in dit geval wel vast dat het om een Wiedergutmachung gaat voor het afschaffen van de woonbonus. Dat was nochtans een goede maatregel."

Ook Goeman vindt de verlaging van de registratierechten een stap in de goede richting, maar de woningcrisis is volgens haar veel groter. "Er moet ook een oplossing komen voor de mensen die hier niet hun voordeel mee doen, bijvoorbeeld de mensen op de huurmarkt en de mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen. 

Meest gelezen