Bosbeheerder test hulpmiddelen om Parkbos toegankelijker te maken : "Speciale rolstoelen en driewielers om op onverharde wegen te rijden"

Het Agentschap Natuur en Bos test in het Parkbos in Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem hulpmiddelen voor mensen met een beperking om er zo voor te zorgen dat ze makkelijker van de natuur kunnen genieten. Vooral voor rolstoelgebruikers is een bezoek nu nog moeilijk, onder meer door de vele onverharde wegen en takken op de paden. 

Rolstoelgebruikers hebben het niet altijd makkelijk om een park of een bos te bezoeken. De voorbije jaren zijn er al heel wat inspanningen gebeurd maar het Agentschap Natuur en Bos wil in het Parkbos nog een stapje verder gaan. “Er is al veel gebeurd in het Parkbos”, vertelt boswachter Jean-Pierre. 

Het is nodig, want zo’n stadsbos is er echt voor iedereen, het moet voor iedereen toegankelijk zijn.

boswachter Jean-Pierre

“We hebben met een revalidatiegroep van het UZ Gent het bos al bezocht en hebben daar veel uit geleerd.” Met die aanbevelingen probeert het Agentschap aan de slag te gaan. 

Speciale hulpmiddelen en voldoende banken

Het Agentschap voorziet nu hulpmiddelen zoals wandelbuggy’s, driewielfietsen of rolstoelen met speciale wielen. Die moeten het voor mensen met een beperking makkelijker maken om zonder al te veel gedoe de natuur op te zoeken. “We moeten er ook voor zorgen dat er voldoende banken staan. Zo kunnen mensen die revalideren voldoende rusten tussen het wandelen door. Dat vergeten mensen soms.”

Ik heb een elektronische rolstoel, vooral de toegang van het bos vormt vaak een probleem. 

rolsoelgebruiker Tim

Heel wat rolstoelgebruikers geven aan dat er de voorbij jaren veel inspanningen zijn gebeurd maar het kan altijd beter. “Het gaat soms over heel kleine ingrepen die voor ons soms echt een groot verschil maken. Het gaat bijvoorbeeld over een makkelijke toegang of lichte aanpassingen aan de speeltuigen”, getuigt rolstoelgebruiker Tim.

Meest gelezen