Nog eens drie Poolse regio's niet langer "LGBT-vrije" zone na Europese dreiging om subsidies af te nemen

In Polen hebben nog eens drie provincies beslist om niet langer een "LGBT-vrije zone" te zijn. Ze doen dat onder druk van de Europese Commissie, die ermee gedreigd had subsidies in te trekken. Vorige week nam ook een andere regio al die beslissing.

Een honderdtal gemeenten en provincies verklaarden zich in 2019 vrij van wat zij "LGBT-ideologie" noemden. Het was tegelijk een bevestiging van de traditionele familiewaarden. 

Samen vertegenwoordigen die honderd besturen, die zich vooral in het zuiden en het oosten van het land bevinden, een derde van het Poolse grondgebied. 

Het bracht hen op ramkoers met de Europese Commissie. Volgens de Commissie schonden die "LGBT-vrije zones" mogelijk het EU-recht inzake niet-discriminatie op basis van seksuele geaardheid. De Commissie dreigde er uiteindelijk zelfs mee om bij vijf regio's subsidies in te trekken.

LGBTQ+? We leggen het je in deze video in 1 minuut uit:

Drie provincies hebben vandaag beslist om niet langer een LGBT-vrije zone te zijn: Klein-Polen, de Subkarpaten en Lublin. In de Subkarpaten werd een nieuwe resolutie aangenomen onder de titel "regio van lang gevestigde tolerantie". In Lublin werd de motie "Over de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden" aangenomen.  

Vorige week had ook al een andere regio, rond de stad Kielce, eenzelfde beslissing genomen. Eerder namen ook al enkele gemeenten die beslissing.

De LGBT-vrije zones in Polen kregen heel wat kritiek, maar hebben op zich geen concrete gevolgen. Het is een politieke beslissing zonder impact, aangezien die gemeenten en regio's niet de bevoegdheid hebben om zo'n LGBT-vrije zone toe te passen. Het ging ook om het bannen van "LGBT-ideologie" en niet de mensen op zich.

Meest gelezen