Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"We willen een einde aan de coup": duizenden betogers eisen het ontslag van Tunesische president Saied

In de Tunesische hoofdstad Tunis hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het regime van president Kais Saied. Op 25 juli greep Saied de macht in Tunesië, hij ontsloeg de premier en schorste het parlement. Deze week nam hij nog extra maatregelen om de macht volledig naar zich toe te trekken. De betogers spreken van een coup en eisen dat Saied aftreedt. 

De president zelf beweert dat zijn acties nodig zijn om de politieke crisis en de economische stilstand in Tunesië de baas te kunnen. Hij heeft kritiek op de slechte aanpak van de coronapandemie en houdt vol dat het niet zijn doel is om dictator te worden. Saied wil de grondwet nog verder wijzigen maar belooft dat hij daarvoor een commissie zal oprichten. Die zal ervoor zorgen "dat er een echte democratie komt waarin iedereen vrij is."

Bij de betogers klinkt een heel ander verhaal. Zij zijn het helemaal niet eens met het dicatoriale optreden van de president. De grootste politieke partij, de gematigde islamitische Ennahda, riep het volk op om "zich te verenigen en de democratie te verdedigen". 

Dit weekend trokken de Tunesiërs voor het tweede weekend op rij de stad in om hun stem te laten horen. "Het volk wil een einde aan de coup", weerklonk het in de straten van Tunis. Het was de grootste betoging sinds Saied deze zomer de macht eigenhandig naar zich toe trok. 

Tunesiërs trekken massaal de straten van Tunis in om te protesteren tegen het "dictatoriale regime" van president Saied:

Videospeler inladen...

De president heeft echter ook heel wat aanhangers. Zij zijn naar eigen zeggen de politieke corruptie beu en zien in Saied de man die schoon schip zal maken. Ook zij kwamen samen in Tunis om een tegenstem te laten horen. De politie was massaal aanwezig en zorgde ervoor dat beide groepen niet met elkaar in contact kwamen.

Ook de politiek blijft verdeeld over het beleid van Saied. Meer dan 100 prominente figuren in Tunesië, waaronder rechters en voormalige ministers, namen zaterdag zelf ontslag als protest tegen de acties van de president. Regeringsleiders van Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben dan weer hun steun uitgesproken voor het regime van president Saied.

Meest gelezen