R&b-zanger R. Kelly veroordeeld voor negen aanklachten waaronder kindermisbruik, ontvoering en afpersing

R&b-zanger R. Kelly is door de rechtbank in New York over de hele lijn schuldig bevonden aan negen aanklachten waaronder kindermisbruik, ontvoering en afpersing. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Er lopen nog andere rechtszaken tegen hem voor gelijkaardige aanklachten in de staten Illinois en Minnesota.

In New York is r&b-zanger R. Kelly veroordeeld voor een hele resem aanklachten gaande van kindermisbruik, het misbruiken van volwassen vrouwen tot het bezit van kinderporno. De zanger zat al sinds 2019 in voorhechtenis in de cel.

Kelly had zelf verschillende getuigen opgevoerd die vertelden dat de zanger vooral lief en zelfs ridderlijk was naar vrouwen in het algemeen en zijn vriendinnen in het bijzonder, maar dat beeld van de zanger werd snel van tafel geveegd door de soms gruwelijke getuigenissen van zijn slachtoffers. De meeste van die getuigen hebben achter gesloten deuren kunnen getuigen zonder hun naam mee te geven om hun privacy te beschermen.

Zo heeft Kelly volgens verschillende getuigen zijn bekendheid misbruikt om verschillende slachtoffers te lokken. Hij beloofde hun muzikale carrières te lanceren in ruil voor seksuele diensten. Verschillende slachtoffers gaven aan dat ze minderjarig waren toen ze door Kelly seksueel werden misbruikt.

"Deze veroordeling brandmerkt R. Kelly voor altijd als een roofdier, dat zijn faam en rijkdom gebruikte om voor zijn eigen seksuele bevrediging jacht te maken op jonge en kwetsbare slachtoffers en op mensen die niet gehoord worden." (openbare aanklager Jacquelyn Kasulis)

Videospeler inladen...

De entourage van Kelly zocht zelfs meisjes uit voor de zanger bij optredens. Na het misbruik moest diezelfde entourage de meisjes dan stil houden. Verschillende slachtoffers getuigden dat ze verteld werden dat er videobeelden gemaakt waren van het misbruik en dat dit tegen hen zou gebruikt worden als ze ermee naar buiten kwamen. In de rechtzaal werden verschillende dergelijke video's getoond aan de juryleden.

Ook de relatie met zangeres Aaliyah kwam ter sprake. Kelly trouwde met haar in 1994. Aaliyah was toen 15, R. Kelly 27. De zanger zou een ambtenaar hebben omgekocht om valse identiteitsdocumenten te kunnen krijgen.

De eerste beschuldigingen tegen R. Kelly dateren al van 25 jaar geleden. In 2008 werd hij vrijgesproken van het bezit van beelden van zwaar kindermisbruik. Pas 4 mei zou duidelijk zijn welke straf R. Kelly boven het hoofd hangt.  Er lopen nog andere rechtszaken tegen de zanger in Illinois en Minnesota.

Wie is R. Kelly?
R. Kelly (54, echte naam Robert Sylvester Kelly) is een Amerikaanse r&b-zanger, bij ons vooral bekend van de hits "I believe I can fly" (1997) en "If I could turn back the hands of time" (1998). Daarnaast was hij actief als songwriter en muziekproducent. De laatste jaren kwam hij meermaals negatief in het nieuws door zijn seksuele relaties met minderjarigen. Sinds 2019 zit hij in voorhechtenis in de gevangenis. In de documentaire "Surviving R. Kelly" uit 2019 getuigen meerdere slachtoffers.

Meest gelezen