Rechter trekt zich terug uit Reuzegomproces na kritiek over partijdigheid

Een van de drie rechters in het proces over de dood van Sanda Dia trekt zich terug en laat zich  vervangen. De rechter van de rechtbank van Limburg in Hasselt had kritiek gekregen omdat ze deeltijds voor de KU Leuven werkt, de universiteit waar Dia en de meeste studenten van Reuzegom lessen volgden.

Het was een advocaat van een van de Reuzegommers die zich vrijdag, bij de eerste procesdag, vragen had gesteld bij de rol van de rechter in het proces. Aangezien ze mogelijk nog altijd verbonden was aan de KU Leuven, zou dat een schijn van partijdigheid kunnen werpen op het proces. Ook al is de universiteit op dit moment officieel nog geen partij in het proces. "Dat is voor ons problematisch omdat de KU Leuven reeds een benadeelde partij is en dat zij verschillende keren een standpunt heeft ingenomen gedurende het onderzoek, publiekelijk", zei advocaat Louis De Groote. Ook andere advocaten, onder andere van de vader van Sanda Dia, sloten zich bij de kritiek aan.

Nu heeft de rechter dus beslist om een stap opzij te zetten. "Na de zitting van vrijdag (...) vernamen de rechters dat die (...) werd bijgewoond door een advocaat van de KU Leuven, die tot op heden geen partij is in de zaak." Omdat dat erop zou kunnen wijzen dat de KU Leuven zich later wel nog burgerlijke partij stelt in de zaak, heeft de betrokken rechter nu beslist om zich terug te trekken. De voorzitter van de rechtbank in Hasselt zal later een nieuwe rechter aanduiden. Voor de timing van het proces, dat in oktober wordt voorgezet, heeft dat normaal gezien geen invloed. De vervangende rechter heeft in principe voldoende tijd om het dossier te lezen tegen de volgende zitting.

Waarover gaat de zaak-Sanda Dia? We leggen het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen