Voor het eerst sinds corona komen ridders en Vikingen opnieuw samen in Elewijt

In Elewijt bij Zemst was er afgelopen weekend een middeleeuws evenement, georganiseerd door de Elewijtse historische vereniging Heirweg I. In een middeleeuws dorp kon je onder meer ridders, kruisvaarders en vikingen tegenkomen. Het was de eerste keer sinds het begin van corona dat de vereniging nog eens samenkwam.

Terwijl in heel wat gemeenten alles draaide rond het WK wielrennen, stond Elewijt afgelopen weekend in het teken van de middeleeuwen. Mensen verkleed in Vikings en ridders, speelden historische gebeurtenissen na, met ook de bijbehorende gevechten. 

"Wij zijn Vikings, we komen net terug van het gevecht", vertelt een man in een zware gevechtsuitrusting. "Ik draag een maliënkolder, een schild en zwaard, dat is 20 kilo uitrusting in totaal. Ik ben gewond geraakt, maar dat hoort erbij. Dat is een beetje zoals een enkel verzwikken tijdens het voetbal." En ook de anderen leefden zich helemaal in, in hun rol. "Ik ben waterdraagster" vertelt een middeleeuwse vrouw. "Ik zorg voor water voor de gezellen van de groene tent. Een van onze leden is een stuk spek aan het roken, ik hoop dat het tegen vanavond klaar is." 

Het was van voor de uitbraak van corona geleden dat de historische vereniging was samengekomen. "Het is plezant om na die lange periode nog eens met veel mensen samen te kunnen zijn", vertelt een ridder. "Ik heb tijdens corona wel het zwaardvechten kunnen oefenen met mijn vriend omdat hij in mijn bubbel zat. Maar het is toch heel anders om hier nu weer met iedereen samen te zijn."

Meest gelezen