AFP or licensors

Royale pracht en praal - Er is een Romanov getrouwd, maar het huwelijk van prinses Mako verloopt minder sprookjesachtig

Een bruiloft is meestal een sprookje, zeker in de hogere kringen. Zo trouwde deze week nog eens een Romanov-telg en daar kwam een pak volk op af. In Japan werd eindelijk ook een huwelijksdatum geprikt, maar verlangt de bruid wellicht eerder naar rust. Voorts geeft een jarige Amalia zich bloot in een boek en brengt een wollen replica van Sandringham poen op. Zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

In de kathedraal van Sint-Petersburg is met pracht en praal en in aanwezigheid van honderden buitenlandse gasten groothertog George Mikhailovich van Rusland getrouwd met de Italiaanse Rebecca Virginia Bettarini. Nee, niet meteen namen die een belletje doen rinkelen, in tegenstelling tot de ronkende achternaam Romanov. George Mikhailovich is namelijk via zijn moeder een nazaat van de bekende en beruchte Russische Romanov-familie.

Romanov? Is de naam van een erg ambitieuze keizerlijke dynastie die 300 jaar (van 1613 tot 1918) de macht in handen had en ten onder ging bij de Russische Revolutie.

De verhalen van de Romanovs laten weinig tot de verbeelding over met familiale intriges, decadente uitspattingen en een niet te stillen drang om het rijk uit te breiden. In 1917-18 kwam daaraan een einde met de troonsafstand en gruwelijke executie op tsaar Nicolaas II en zijn gezin (lees er hier alles over).

Georges moeder is de statige Maria Vladimirovna, een kleindochter van groothertog Kirill, een neef van tsaar Nicolaas II. Ze benoemde zichzelf tot hoofd van het Huis Romanov, een titel die in rivaliserende aristocratische kringen betwist wordt.

Maria Vladimirovna (l.) op het huwelijk van haar zoon.

Hoe het ook zij: zoonlief George gaf zijn jawoord en daarmee huwde er voor het eerst in ruim een eeuw - 127 jaar om precies te zijn - een Romanov. Op de gastenlijst prijkten 1.500 namen, onder wie die van prinses Léa van België. Zij is de weduwe van prins Alexander, halfbroer van koning Albert. Bruid Rebecca (39) bekeerde zich vorig jaar ook tot de Russisch-orthodoxe kerk en gaat sindsdien door het leven als Victoria Romanov.  

BEKIJK hier de huwelijksceremonie in Sint-Petersburg met tal van rituelen en gegniffel tijdens het uitwisselen van de ringen:

Videospeler inladen...

De president is niet van plan het stel te feliciteren

Dimitri Peskov, woordvoerder Vladimir Poetin

Nog een leuk weetje: George (40) leerde zijn vrouw kennen in ons land, in Brussel toen hij voor het Europees Parlement werkte. Drie jaar geleden verhuisde het koppel naar Moskou. George gelooft dat Europese en Russische "royals" de banden tussen het Westen en Moskou kunnen herstellen. Hij ziet zichzelf al in de rol van ambassadeur, blijkt in een interview. 

Russisch president Vladimir Poetin denkt daar anders over. "De president is niet van plan het pasgetrouwde stel te feliciteren, dit huwelijk staat absoluut niet op onze agenda", laat Poetins woordvoerder fijntjes weten. 

"Op mijn paard Mojito ben ik wie ik ben"

Prinses Elisabeth vierde haar 18e verjaardag in het paleis met leeftijdsgenoten en hoogwaardigheidsbekleders, en een privéfeestje achteraf met vrienden in het kasteel van Laken. 

In Nederland hebben ze iets anders in gedachten. De Nederlandse kroonprinses Amalia wordt op 7 december 18 en werkte mee aan het boek "Amalia". Bedoeling is dat lezers zich een beter beeld kunnen vormen van de troonopvolgster. Een traditie, want ook over koning Willem-Alexander en prinses Beatrix verschenen boeken naar aanleiding van hun 18e verjaardag. 

Als schrijfster werd voor Claudia de Breij gekozen, een Nederlandse cabaretière. In 1985 viel die eer te beurt aan columniste Renate Rubinstein ("Alexander") en in 1955 aan auteur Hella Haasse ("Portret van prinses Beatrix"). "Amalia" zal gebaseerd zijn op de gesprekken die De Breij had met de prinses. 

"De prinses heeft me meegenomen naar plekken die belangrijk zijn voor haar en we hebben gesprekken gevoerd over alles dat ertoe doet", vertelt De Breij op Instagram. Onder de plekken die belangrijk zijn voor Amalia zitten de koninklijke stallen.

De kroonprinses neemt al jaren deel aan paardenwedstrijden - met wisselend succes, het is haar passie bij uitstek. De wedstrijden staan nooit op de koninklijke agenda aangekondigd, pers is niet aanwezig en er worden geen foto's genomen, dat zijn de afspraken zodat Amalia zich vrij kan bewegen. 

"Op een paard ben ik het meest wie ik ben. Als je me echt wilt leren kennen, moet je me zien rijden", is een van de treffende citaten van Amalia uit het boek dat op 16 november uitkomt. 

Amalia op haar paard Mojito.
RVD - Martijn Beekman

De aanhouder wint in Japan

Dinsdag 26 oktober, dan trouwen de Japanse prinses Mako en haar vriend Kei Komuro. Dat heeft het keizerlijke hof bekendgemaakt na een verloving van maar liefst vier jaar en een uitgestelde bruiloft in 2018 én 2020. Eerst waren er de bedenkingen dat Kei niet uit de hogere kringen komt, dan volgde een lelijke familieruzie bij de Komuro's over al dan niet geleend geld en toen kwam de coronapandemie. 

De hele situatie woog op Mako die uiteindelijk overleg pleegde met haar oom, keizer Naruhito. De knoop werd ineens doorgehakt en een datum is geprikt. Het hof ziet wel af van de traditionele huwelijkceremonies: er komt geen groot publiek feest en geen officiële receptie.

De verlovingsintentie in 2017, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was.

Het doen en laten van Mako en Kei werd de voorbije jaren nauwgezet gevolgd door lokale (en internationale) media, waardoor de prinses kreeg te kampen met een stressgerelateerde aandoening. Maar Mako hield voet bij stuk. "We zijn voor elkaar onvervangbaar", klonk het vorig jaar vastberaden op een persconferentie over het huwelijk.

De terugkeer van de ponytail...
Japanse media

Eerder deze week landde Kei, die werkt bij een advocatenkantoor in New York, nog in Tokio en lokte zijn kapsel een relletje uit. Op foto's (zoals hieronder) is te zien hoe hij nonchalant een paardenstaartje draagt, goed voor de nodige commentaar in Japan, waar uitstraling ontzettend belangrijk is. Kranten kopten smalend: "De terugkeer van de ponytail". "Hét bewijs dat hij ongeschikt is", was de teneur. 

De intense media-aandacht -vrij ongezien voor de Japanse dynastie- en hun beslissing om permanent naar de VS te verhuizen, hebben Mako en Kei de bijnaam opgeleverd van de "Harry en Meghan van Japan."

De Japanse sensatiepers heeft Kei al langer in het vizier. Hij logeert momenteel bij zijn moeder waar reporters voor de deur kamperen.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel om een teruggetrokken bestaan te leiden en Mako wil overduidelijk de touwtjes in handen nemen. Door te trouwen met een burgerjongen geeft ze haar status (rechten en plichten) op. Dat is de normale gang van zaken bij vrouwelijke leden van de keizerlijke familie. Mannen behouden hun titel als ze huwen met een burgermeisje. 

In Japan gaat die uitstap van prinsessen zowaar gepaard met een "afkoopsom" die de regering vastlegt. Mako zou voor haar vertrek 1,1 miljoen euro ontvangen. Een bedrag dat haar toelaat "een waardige doorstart" te maken als ex-prinses. Naar verluidt wil Mako (29) echter afzien van dat bedrag. En dat zou een primeur zijn.

Een weigering is niet bepaald voorzien in het traditionele scenario van de keizerlijke hofhouding. Daarmee zou Mako haar onafhankelijkheid willen onderstrepen en wellicht ook een gebaar stellen om de "saga van de financiële schande" van haar verloofde achter zich te laten. 

Sandringham-in-wol brengt geld op

Dankzij een maquette van Sandringham, het landgoed van de Britse koningin Elizabeth II in Norfolk, heeft de Britse Margaret Seaman een slordige 23.000 euro ingezameld voor de Britse gezondheidszorg NHS.

De 92-jarige Margaret breide twee jaar met een engelengeduld van formaat aan een replica van 5 meter bij 3 meter, mét oog voor de bloeiende koninklijke tuinen, nieuwsgierige bezoekers, de Saint Mary Magdalene Church en een wollen Queen en prins Philip op het balkon. Margaret bezocht daarvoor talloze keren het landgoed om alle details te bestuderen en hield contact met het personeel van Sandringham. 

Ik blijf graag bezig, maar nu ga ik een beetje rusten
Margaret Seaman (92)

Haar replica werd intussen verschillende keren tentoongesteld, onder meer op Sandringham zelf, en zal binnenkort te zien zijn op een festival over textiel in Nantes (Frankrijk). Margaret vond het breien een kleine moeite, want ze blijft "graag bezig". Nieuwe grote creaties staan voorlopig niet op de planning. "Ik ga een beetje rusten", besluit ze.

Meest gelezen