Archiefbeeld
EPA

Vlaanderen biedt Wallonië lening of borgstelling aan voor heropbouw na de overstromingen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) biedt "een lening of een borgstelling" aan Wallonië aan voor de heropbouw na de overstromingen. Dat heeft Jambon gezegd bij zijn Septemberverklaring die daarnaast vooral in het teken stond van de relance na corona.

Zoals de traditie voorschrijft heeft Vlaams minister-president Jambon vanmiddag in het Vlaams parlement zijn Septemberverklaring voorgelezen. Een opmerkelijke passage was weliswaar dat hij met zijn Waalse collega Elio Di Rupo (PS) wil overleggen voor financiële steun na de overstromingen. Dat zou gebeuren "via een lening of een borgstelling".

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat Vlaanderen -dat een betere kredietwaardigheid heeft dan Wallonië- in hun plaats geld lenen voor de wederopbouw. Hoe de lening of borgstelling concreet zou verlopen, laat Jambon voorlopig in het midden. 

De Waalse regering gaat het voorstel voor een lening van Vlaams minister-president Jan Jambon bestuderen. Minister-president Elio Di Rupo maakt echter duidelijk vooral te wachten op het antwoord van de federale regering op de Waalse vraag om steun. "In het licht van de nationale solidariteit, moet de federale regering bijdragen aan de grote uitgaven waar Wallonië voor staat."

"Het is een kwestie van solidariteit", zegt Jambon in "Villa politica":

Videospeler inladen...

Jambon: "Vlaanderen moet en zal schitteren"

Het stond in de sterren geschreven dat de Septemberverklaring ook dit jaar nog deels in het teken zou staan van de coronacrisis. Jambon stelt dat het ondanks het afgelopen coronajaar goed gaat met Vlaanderen. "Als u mij een half jaar geleden de huidige stand van het Vlaamse land had aangeboden, ik had er meteen voor getekend", zegt hij.

We moeten de kampioen van het post-coronatijdperk worden

Economisch gaat het volgens Jambon zo goed dat het niveau van voor corona weer in zicht is, maar dat mag volgens de Vlaamse minister-president geen reden zijn om op de lauweren te rusten. De focus voor de Vlaamse regering ligt de komende maanden en jaren dan ook op de relance na de coronacrisis.

"We moeten de kampioen van het post-coronatijdperk worden", klinkt het wollig. "We zijn het aan onszelf verplicht om de crisis aan te grijpen om het nog beter te doen", aldus Jambon. "Om nog meer ambitie aan de dag te leggen, nog meer creativiteit en nog meer daadkracht. Vlaanderen moet en zal schitteren."

"Wie nu vindt dat we vanzelf aan de top van Europa blijven, die heeft het mis", zegt Jambon.

Videospeler inladen...

900 miljoen euro besparen

De Vlaamse regering klopt zichzelf op de borst dat ze het structurele begrotingstekort van 1,8 miljard euro nog deze legislatuur gaan halveren om zo tegen 2027 opnieuw een begrotingsevenwicht te hebben. Jambon belooft dat dit evenwicht er zal komen zonder dat de volgende regering bijkomende besparingen zal moeten zoeken.

Om tot dat evenwicht te komen in 2027 zal nu wel moeten worden bespaard. "En dat zal soms pijn doen", zegt Jambon daarover. Vooral omdat er veel is uitgegeven tijdens de coronacrisis.

Alles samen wil de Vlaamse regering de komende jaren 900 miljoen euro besparen. Veel details daarover zijn nog niet duidelijk. Al is wel al zeker dat bijvoorbeeld de indexering van de kinderbijslag beperkt wordt tot 1 procent (in plaats van 2 procent).

Daarnaast heeft de regering naar eigen zeggen de zorg en het onderwijs "maximaal ontzien". Zo wil de regering zelfs 600 miljoen euro per jaar investeren in de zorgsector en deze legislatuur nog 1,6 miljard euro in de gehandicaptensector.

Oververhitte woningmarkt aanpakken

De regering wil naar eigen zeggen ook de oververhitte woningmarkt aanpakken. Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn huizen in Vlaanderen ruim 5 procent duurder geworden tegenover de gemiddelde prijs van vorig jaar, appartementen 4,6 procent duurder. Het wordt stilaan onmogelijk voor jonge mensen om zonder hulp nog een eigendom te verwerven.

Daar wil de Vlaamse regering iets aan doen door de registratierechten te doen dalen van 6 naar 3 procent. "Dat zal een enorme stimulans zijn voor jongeren maar ook oudere Vlamingen om toch voor dat eigen huis te gaan", zegt Jambon.

In ruil wordt het tarief verhoogd voor wie een tweede, derde, vierde… woning koopt. "Dat zal een gunstig effect hebben op de prijzen", klinkt het.

Tegelijkertijd wordt de meeneembaarheid van registratierechten geleidelijk aan afgeschaft. Veel jonge gezinnen kopen een kleine eerste woning om die na enkele jaren te verkopen en een grotere woning aan te kopen. Tot nog toe kun je een deel van je registratierechten meenemen. Binnenkort betaal je dus opnieuw de volle pot.

Werkgelegenheidsgraad van 80 procent

De Vlaamse regering schuift in de Septemberverklaring ook drie prioriteiten naar voren voor de komende jaren. Een eerste prioriteit is werkgelegenheid. "We zetten alles op alles om méér mensen aan het werk te krijgen", aldus de minister-president. Meteen volgt ook een kleine sneer naar de andere deelstaten. "Ik hoop dat dit ook de ambitie is van alle andere regeringen in dit land."

Het verschil tussen werken en niet-werken moet groot genoeg zijn

Jambon maakt zich sterk dat ze alles uit de kast gaan halen om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken. Zo komt er een jobbonus voor mensen met een zeer laag inkomen. "Het verschil tussen werken en niet-werken moet groot genoeg zijn", klinkt het. Tegelijk wordt er verder werk gemaakt van het hervormen van de arbeidsmarkt.

Krachtdadig klimaatbeleid

De tweede prioriteit waar de regering-Jambon op wil inzetten is een krachtdadig klimaatbeleid. "We hebben in Vlaanderen de hersenen en de bedrijven om klimaatoplossingen te ontwikkelen die de wereld veroveren", aldus de minister-president. "De Vlaamse regering investeert honderden miljoenen euro’s in klimaatadaptatie om straks bestand te zijn tegen de extremen."

Zo wil de Vlaamse regering de CO2-uitstoot verminderen. Al wordt dat meteen genuanceerd, "zo goed we kunnen, met doordachte en realistische maatregelen". Voor het einde van het jaar belooft Jambon ook een definitieve oplossing voor het stikstofprobleem. Tegelijk zal de regering werk maken van een scherper afvalbeleid. Zo gaat de prijs die bedrijven per ton afvalverbranding moeten betalen verdubbelen.

"De tijd is voorbij dat bedrijven ongestraft onze omgeving kunnen vervuilen", zegt de minister-president:

Videospeler inladen...

De regering wil als derde prioriteit ook inzetten op "de efficiëntie van de overheid". "In onze administraties is er nog te vaak sprake van verkokering. Daardoor blijft informatie hangen", zegt Jambon. "De PFOS-crisis heeft dat aangetoond. Dat moet beter, want de Vlaming heeft recht op een overheid die het maximum uit de beschikbare middelen haalt."

Een opmerkelijke passage, want zowel "Pano" en andere berichtgeving van VRT NWS vorige week suggereert dat de problemen zouden te maken hebben met een combinatie van personeelstekort bij de inspectiediensten door besparingen en politieke beïnvloeding van leidinggevenden.

In "Villa Politica" achteraf verwijst Jambon vooral naar de parlementaire onderzoekcommissie die loopt. "We wachten op hun aanbevelingen en gaan die ter harte nemen", zegt Jambon.

Tegelijk gaat de regering ook wel 45 miljoen euro besparen op het departement Omgeving, maar Jambon benadrukt dat "het een groot departement is" en dat die besparingen niet de milieu-inspectie zullen treffen.

"We gaan de opdracht van de milieu-inspectie versterken en leren uit de onderzoekscommissie", zegt Jambon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen