Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) wil verplichte prijsvermelding bij laadpalen

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) wil dat laadpalen voor elektrische auto's in de toekomst verplicht afficheren hoeveel het kost om je auto er op te laden. Nu is het voor consumenten vaak een verrassing hoeveel een laadbeurt precies kost. Er is ook onvoldoende transparantie over hoe de prijs wordt berekend, zegt De Bleeker. 

"Elektrische wagens zijn in opmars en dat is een enorm goede zaak. Maar de consument moet duidelijk op voorhand geïnformeerd worden over de prijs van het elektrisch laden en nadien een duidelijke afrekening krijgen", zegt staatssecretaris Eva De Bleeker. "Dat is vandaag vaak niet het geval."

"Ook na het laden is de prijs niet altijd duidelijk. Meestal zie je pas op je bankrekening wat de uiteindelijke kostprijs was."

Staatssecretaris De Bleeker vindt dat er ook meer transparantie moet komen over hoe de prijs van een laadbeurt precies wordt samengesteld. "Die bestaat uit verschillende componenten. Niet alleen de prijs per kilowattuur, maar ook parkeerkosten, de prijs per minuut, opstart- en administratiekosten... en er zijn ook abonnementformules. Er zijn zo’n 400 mogelijke prijscombinaties. Het is als consument dus heel moeilijk om de prijs zelf op voorhand te berekenen."

De Bleeker werkt nu samen met de sector aan een wettelijk kader om een duidelijke affichering van de prijs van een elektrische laadbeurt te verplichten. Ook ter plaatse betalen moet overal mogelijk worden.

"De bedoeling is om dat zo snel mogelijk klaar te hebben, maar de hele implementatie vergt heel wat werk. We willen ook de sector op eenzelfde lijn krijgen, zodat die prijstransparantie er voor alle consumenten kan komen." 

De Bleeker hoopt de verplichte prijsvermelding ten laatste tegen 2023 te kunnen doorvoeren.

Meest gelezen