Oude Beurs 27 won de publieksprijs
Foto: stad Antwerpen

Paardenmarkt 47 en Oude Beurs 27 winnen Het Erfgoedjuweel 2021: "Erfgoed is belangrijk om je met het verleden verbonden te voelen"

Paardenmarkt 47 en de Hofkamer van erfgoedhuis Den Wolsack in de Oude Beurs 27 hebben Het Erfgoedjuweel 2021 van de stad Antwerpen gewonnen. Vijf finalisten, die een pand restaureerden, renoveerden of herbestemden, streden om de titel. 

Het Erfgoedjuweel is de belangrijkste monumentenprijs van de stad Antwerpen. De stad geeft Paardenmarkt 47 de titel van Het Erfgoedjuweel 2021. Het publiek verkoos Beurs 27 tot winnaar en krijgt net zoals de favoriet van de jury 4.000 euro. 

Edith Wouters, artistiek coördinator bij Ar-Tur en lid van de jury, legt nog even uit wat het Erfgoedjuweel precies is. "Het Erfgoedjuweel is een prijs voor een goed gerestaureerd monument of pand dat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed staat. Deze prijs is belangrijk in die zin dat erfgoed ons betrokken maakt bij de stad en bij de samenleving. Het is fijn om te zien hoe je in nieuwe projecten kan verderbouwen op bestaand erfgoed. We zien zelfs dat erfgoed heel vaak wordt gebruikt om na te gaan hoe er vroeger samengeleefd werd."

Erfgoed is belangrijk omdat het ons betrokken maakt bij de stad en bij de samenleving

Edith Wouters, artistiek coördinator bij Ar-Tur

"Iedereen wil 'connected' zijn deze dagen. Ik denk dat je ook verbonden moet zijn met je verleden en daar speelt dat onroerend erfgoed een heel belangrijke rol. Zo'n monumentenprijs helpt dan ook om het erfgoed tot bij het grote publiek bekend te maken", vertelt Johan Veeckman nog, hoofd afdeling Onroerend Erfgoed stad Antwerpen

Paardemarkt 47

"Paardenmarkt 47 is een oud winkelpand uit de zestiende eeuw", vertelt Wouters. "Het was vroeger meer een hotel voor duiven dan iets anders. Thomas Verheust, projectmanager, heeft de oude winkelwoning echt in ere hersteld. Het is een meerwaarde voor het straatbeeld."

Lees verder onder de foto:

Paardenmarkt 47 na de renovatie.

Oude Beurs 27

Het publiek stemde Oude Beurs 27 tot winnaar. "Meer precies gaat het om de Hofkamer van Den Wolsack, het erfgoedhuis dat in handen is van Herita sinds 2002", aldus Edith Wouters. "De kamer werd midden achttiende eeuw gebouwd als een kamer om mee te pronken. In de pronkkamer werd een hele interieur- en gevelrestauratie voltooid. Het is ook een open monument dus het is toegankelijk voor een breed publiek. Zeker gaan kijken. De restauratie van de plafondschildering en het boekentoilet zijn de moeite waard."

Het plafond van Oude Beurs 27.
Stad Antwerpen

Meest gelezen