Start academiejaar UAntwerpen: "11 procent meer eerstejaars dan vorig jaar, zo'n forse stijging is lang geleden"

Bijna 20.000 studenten van de Universiteit Antwerpen starten vandaag aan hun academiejaar. Vooral het aantal eerstejaarsstudenten ligt hoog: dat zijn er 11 procent meer dan vorig jaar. "Een opsteker, want dit betekent dat hoger onderwijs in de lift zit" zegt rector Herman Van Goethem (Universiteit Antwerpen). 

De inschrijvingsperiode is nog niet afgesloten maar volgens voorlopige cijfers zijn momenteel 19.659 studenten ingeschreven aan de Universiteit Antwerpen, dat zijn er 1,59 procent meer dan vorig jaar.

Bij de generatiestudenten, dat zijn studenten die voor het eerst een opleiding starten in het hoger onderwijs, is er een opvallende stijging met 10,9 procent. "Het is de sterkste stijging sinds lang en daar zijn we blij mee", zegt rector Herman Van Goethem (UA). "Het laat ook zien dat de belangstelling voor de universiteit toeneemt. Tijdens de coronacrisis heeft de universiteit laten zien waar ze voor staat, wat ze betekent, wat wetenschap is, wat kennis en analyse is. Dat hebben we gedaan op een zeer toegankelijke manier voor een ruim publiek. Dan krijg je een stijging van het aantal studenten."

Heel aangenaam om te zien dat het opnieuw gonst van bedrijvigheid, dat geeft zuurstof

Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen

Vooral de opleidingen uit de brede medische sector zitten in de lift en daar zit de coronapandemie voor iets tussen. “Denk maar aan het succesverhaal van de vaccins”, zegt prof. Koen Augustyns, decaan van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. "Dat diergeneeskunde een grote sprong maakt, heeft heel misschien te maken met het feit dat er een toegangsexamen voor die opleiding in de pijplijn zit: jongeren zien dat mogelijk als een kwaliteitsstempel.” Ook de opleidingen Taal- en letterkunde en Geschiedenis lokken meer studenten dan vorig jaar. 

Voor de studenten is het fijn om terug te zijn, zonder afstandsonderwijs. En dat doet ook rector Van Goethem plezier. "Het is heel aangenaam om te zien dat het opnieuw gonst van de bedrijvigheid en dat er zoveel studenten op de campus zijn. Dat is zo lang geleden, het geeft echt zuurstof", besluit Van Goethem. 

Meest gelezen