Stoelendans na vertrek Lode Ceyssens uit de politiek. Beringse Hilal Yalçin volgt hem vandaag op in Vlaams Parlement

Het onverwachte vertrek van Lode Ceyssens uit de politiek zette een heuse stoelendans in beweging. Hij werd al opgevolgd door Marco Goossens als burgemeester van Oudsbergen, vandaag neemt de Beringse Hilal Yalçin (CD&V) zijn plaats in het Vlaams Parlement.

Een onverwacht maar blij weerzien met de nationale politiek is het voor Hilal Yalçin. In 2007 werd ze federaal volksvertegenwoordiger. Op dat moment was ze het jongste Kamerlid en was de politiek voor haar een nieuwe wereld. Nu keert ze dus plots terug, maar naar het Vlaams Parlement, waar ze letterlijk haar weg aan het zoeken was toen we haar opbelden in het middagprogramma van Radio 2 Limburg.

Helemaal nieuw is de politiek dus niet, en in Beringen heeft ze ook al een heel parcours afgelegd. In 2012 werd ze verkozen als gemeenteraadslid, in 2016 werd ze OCMW-voorzitter en bij de jongste lokale verkiezingen bemachtigde ze uiteindelijk een schepenambt. Die functie geeft ze nu wel op: “Ik ga mijn tijd nodig hebben om me snel in te werken in het Vlaams Parlement. Als ik dat goed wil doen cumuleer ik mijn schepenambt best niet met dat van Vlaams parlementslid.”

Sociaal beleid

Naar eigen zeggen wil Yalçin het verschil maken met sociale thema’s en sociaal beleid. “Kinderarmoede, welzijn en onderwijs zijn heel belangrijk en op dat vlak is er nog veel werk in Beringen, Limburg maar ook in heel Vlaanderen. Daar wil ik me dus zeker voor inzetten.”

Dan is het natuurlijk even slikken als je deel uit maakt van de meerderheid en je je eed aflegt op dezelfde dag dat minister-president Jambon besparingen aankondigt, onder andere in het groeipakket, beter bekend als de kinderbijslag. “De precieze inhoud van de septemberverklaring, daar wil ik niet op vooruit lopen, maar het spreekt voor zich dat we vanuit de CD&V moeten wegen op deze thema’s en ervoor moeten zorgen dat onze jeugd niet het kind van de rekening wordt.”

Meest gelezen