Foto: Radio 2

Studenten UAntwerpen opnieuw voltijds naar de campus: "Het voelt raar, een aula met 300 mensen, maar ik ben zo blij"

Voor zo'n 20.000 studenten van de Universiteit Antwerpen is het nieuwe academiejaar van start gegaan, en voor het eerst sinds corona mogen ze opnieuw voltijds naar de campus. Dat voelt voor sommigen wat onwennig maar zowat iedereen is heel opgelucht dat het academiejaar op een normale manier kan beginnen. "Ik heb het gemist om hier wat rond te hangen op de unief." Vandaag staan in Antwerpen ook al twee grote studentenfestivals op het programma. 

De studenten die we konden spreken, zijn opgetogen dat ze na anderhalf jaar afstandsonderwijs opnieuw fysiek lessen mogen bijwonen. "Ik ben heel blij dat ik geen opnames meer hoef te bekijken en dat ik gewoon naar de les kan", vertelt Lorens (3e bachelor TEW). "Dan kunnen we ook opnieuw vrienden zien." Voor Kaat (1e bachelor Rechten) is het wel wat onwennig om plots met zoveel medestudenten samen te zitten. "Daarnet zaten we in een aula met 300 mensen en dat voelt een beetje raar, maar ik ben heel blij dat het in deze omstandigheden kan doorgaan."

De coronamaatregelen die er wel nog zijn, nemen de meesten er met plezier bij. "We moeten wel nog mondmaskers dragen in kleinere lokalen en als we ons verplaatsen, maar dat vind ik niet erg", zegt Mirte (1e bachelor Toegepaste Taalkunde Frans-Chinees). "Zo lang we maar naar de les kunnen gaan. Ik ga me ook inschrijven voor de studentenclub, die plannen heel wat leuke activiteiten."   

Sommigen blijven wel nog wat voorzichtig. "Het is een groot avontuur, maar wel nog even afwachten wat er met corona nog allemaal te gebeuren staat", zegt Ada (1e bachelor Toegepaste Taalkunde Engels-Spaans). "Ik hoop dat er feestjes mogelijk zullen zijn. We zien wel, we leven in het moment."

Twee festivals

Op de eerste dag van het nieuwe academiejaar staan alvast twee festivals gepland. Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van de Stadscampus van de UAntwerpen, organiseert "Students on Stage" op het Sint-Jansplein. “Onze 21 clubs hebben er elk een kraampje”, vertelt Sofie Coffyn, eindverantwoordelijke van het studentenfestival. “Gewoonlijk lokken we ongeveer 10 000 studenten en dit jaar rekenen we toch zeker op die opkomst."

Op de Bist in Wilrijk vindt de Openingsdag plaats, georganiseerd door ASK-Stuwer, de overkoepelende club van de campussen Drie Eiken, Middelheim en Groenenborger. Vanaf 19.00 uur is er de Zomerbar. 

Meest gelezen