Radio 2 Agusta Westland AW101 Merlin helikopter uit Noorwegen

Tientallen reddingsteams met helikopters te zien in Koksijde deze week

Deze week komen er op de luchtmachtbasis in Koksijde allerlei reddingsteams met helikopters samen. De teams komen uit een 10-tal Europese landen, zoals Noorwegen, Italië, Duitsland, Nederland en Frankrijk. De bedoeling van de hele bijeenkomst is dat de teams van elkaars procedures kunnen leren. 

Wie in de buurt van Koksijde komt, zal deze week heel wat helikopters zien rondvliegen. Er is een "International SAR Meet". SAR staat voor Search And Rescue, het zoeken en vinden van mensen in nood. Het is de bedoeling dat de teams elkaar beter leren kennen en hun opdrachten en procedures aan elkaar voorstellen. Zo willen ze de internationale samenwerking en reddingsopdrachten verbeteren. 

Leren van elkaar

Commandant Valerie Verkeyn is boordcommandant van de NH90, de reddingshelikopter op de luchtmachtbasis in Koksijde. "Het is belangrijk om te weten hoe andere reddingsteams werken. Je kan er altijd van leren; van welke toestellen ze hebben, welke methodes ze gebruiken om mensen te redden. Wij zijn de ambulances in de lucht. Zo moest ik vorig weekend nog iemand van een schip halen en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis van Brugge vliegen." 

Wedstrijd tussen helikopterteams

De focus ligt vooral op woensdag,  want dan wordt er een wedstrijd tussen de reddingsteams georganiseerd. "Het is een soort zoektocht, zowel in de lucht als op de grond. De teams moeten kunnen navigeren, winchen (dat is het redden van mensen met een kabel vanuit de helikopter) en nauwkeurig kunnen reageren. Je zal merken dat er in West-Vlaanderen heel wat helikopters zullen rondvliegen, zeker boven Koksijde", zegt commandant Verkeyn.

Meest gelezen