Olaf Scholz (l) van SPD.

Sociaaldemocraten winnen Duitse verkiezingen, partij van Merkel bereikt dieptepunt, strijd om kanselier barst los

In Duitsland zijn de sociaaldemocraten van SPD en kanselierskandidaat Olaf Scholz de winnaars van de parlementsverkiezingen. SPD is de grootste partij geworden en blijft nipt CDU/CSU voor. De christendemocraten krijgen echter klappen. Wie uiteindelijk bondskanselier wordt (en dus Angela Merkel opvolgt), blijft nog een strijd. 

Gejubel bij de SPD. Wat maanden geleden zelfs geen sociaaldemocraat durfde dromen, is gebeurd: de partij wint de verkiezingen, 5 procentpunt erbij. Goed voor 25,7 procent van de stemmen. "Na een tiental jaar achteruitgang is de partij ineens herrezen", vertelt VRT-journalist en Duitslandkenner Jeroen Reygaert in "De ochtend" op Radio 1. 

Kanselierskandidaat Olaf Scholz (63) wil ook effectief bondskanselier worden en een regering bouwen. "De burgers willen verandering", reageert Scholz in een interview met zender ARD. "Ze willen dat de kandidaat van de SPD de volgende kanselier wordt. Dat zie je heel duidelijk aan de peilingen, maar ook aan de verkiezingsuitslag." Uit die uitslag put Scholz "kracht om zo snel mogelijk een regering te vormen".

De burgers willen verandering
SPD-leider Scholz wil het laken van kanselier naar zich toetrekken

Het was gisteren nochtans een nek-aan-nekrace tussen de SPD en de christendemocratische partij CDU/CSU van afscheidnemend kanselier Angela Merkel. Maar CDU/CSU moet inleveren en fors: zo'n 10 procentpunt, het slechtste resultaat ooit voor de partij.

Toch wil ook CDU/CSU-kanselierskandidaat Armin Laschet (foto onder) een regering vormen. De christendemocraten haalden uiteindelijk 24,1 procent. VRT-journalist Jeroen Reygaert ziet vooral een probleem bij Laschet die een "heel slechte campagne voerde en niet geloofwaardig overkwam". "De Duitsers mogen hem gewoon niet, maar Laschet heeft zich doorgezet. (....) De erfenis van Merkel begint bij een diep dal voor de christendemocraten."

Wordt opvolging tot Kerstmis een "Krimi"?

"Zowel SPD als CDU/CSU hebben voor een regering de liberalen én de groenen nodig", legt Reygaert uit. "Een bijzondere situatie. En die partijen sluiten dan weer allebei niemand uit. Voorzitter Christian Lindner van de liberale FDP zegt dat zijn partij in verschillende deelstaten met verschillende partijen regeert. Eenzelfde geluid klinkt bij de groenen. Zo blijft het volledig open wie uiteindelijk de stoel van Angela Merkel krijgt."

Beide partijen hebben de liberalen én de groenen nodig voor een regering
VRT-journalist Jeroen Reygaert

In 2017 kostte het Duitsland vijf en een halve maand tijd om een nieuwe regering te vormen. De Duitse pers spreekt alvast over een "Kanzler-Krimi" (Krimi is een thriller, een spannend detectiveverhaal, red.).

Zowel Scholz als Laschet rekent niet meteen op een nieuwe regering. Zij hopen te landen tegen kerst. "Als Angela Merkel tot 10 december blijft zitten, dan heeft ze het record van gewezen kanselier Helmut Kohl (1982-1998) te pakken", weet Reygaert.

VRT-journalist Jeroen Reygaert heeft het over een herrijzenis in Duitsland, herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

Wat zijn CDU/CSU en SPD?
 
  • CDU/CSU, oftewel de Union, is de christendemocratische partij van Duitsland. Eigenlijk zijn het twee zusterpartijen: de CDU is actief in heel Duitsland, uitgezonderd in de deelstaat Beieren, waar de CSU actief is.
    De Union is de partij  van de huidige bondskanselier Angela Merkel, die na 16 jaar stopt als eerste minister. De 60-jarige Armin Laschet wil haar namens de CDU/CSU opvolgen.
  • SPD is de sociaaldemocratische partij van Duitsland, die tot nog toe met de CDU/CSU de regering van Duitsland vormt. Hun kopman is Olaf Scholz. Hij is op dit moment nog minister van Financiën en vicekanselier in de regering van Merkel. 

VRT-journalist Jeroen Reygaert analyseert de verkiezingsuitslag, bekijk hier zijn live vanuit Berlijn:

Videospeler inladen...

Meest gelezen