Vlaanderen investeert 460 miljoen euro in Gentse mobiliteit: "Tunnels, nieuwe tramlijnen én museumplein"

De Vlaamse overheid investeert fors in de herinrichting van verschillende verkeerspunten in Gent. Zo zal de omgeving rond de Gentse Dampoort er binnenkort volledig anders uitzien. Daar komt een nieuwe tunnel op de plaats waar nu de rotonde ligt. Ook komt er een tunnel onder de Heuvelpoort en 2 nieuwe tramlijnen.

De Vlaamse Overheid tast diep in de buidel om nieuwe infrastructuur op verschillende verkeerspunten in de stad aan te leggen: 460 miljoen euro. Volgens minister Lydia Peeters (Open VLD) is het een noodzakelijke investering: "In het belang van de veiligheid moeten we veel verkeerspunten aanpakken. Zo geven we kwetsbare weggebruikers, fietsers en voetgangers ook meer ruimte."

We zijn heel blij dat er een tunnel komt aan Dampoort

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD)

Vooral de omgeving rond de Gentse Dampoort krijgt een complete make-over. Die wordt vervangen door een tunnel en duikt onder de R40, de kleine ringweg. "We zijn heel blij met dit nieuws. Als stadsbestuur wilden we al lang een tunnel op die plaats", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). 

Beluister hieronder wat verkeersspecialist Hajo Beeckman over de werken zegt bij Radio2

Vlottere doorstroming

Voor de herinrichting van de Dampoort lagen 2 opties op tafel: een tunnel of een kruispunt. "We hebben gekozen voor de tunnelvariant omdat een tunnel de doorstroming op dit knooppunt enorm zal verhogen", klinkt het bij minister Peeters. "Het zal bijdragen tot de stadsvernieuwing rondom het station Dampoort."

Verder komen er ook 2 nieuwe tramlijnen. Buslijn 70 wordt omgevormd tot een nieuwe tramlijn, tramlijn 7. Die zal het station Gent-Dampoort verbinden met Gent-Sint-Pieters, tot aan het Parkbos.  Daarnaast wordt ook het kruispunt bij Heuvelpoort heraangelegd. Zo komt er een tramtunnel en vlakbij de musea MSK en S.M.A.K. verdwijnt de weg die er nu ligt. Daar komt een Museumplein. Wanneer de werken precies starten is nog niet duidelijk. 

Zwakke weggebruikers

De Fietersbond is voorzichtig tevreden met de plannen van de overheid. "We zullen pas juichen als de schop echt in de grond gaat", zegt Yves De Bruyckere. Maar hij is blij omdat de omgeving van de Dampoort en de Heuvelpoort veiliger zal worden voor fietsers. Onlangs uitte de Gentse Fietsersbond nog haar ongenoegen over de tramsporen die verantwoordelijk zijn voor heel wat fietsongevallen. Maar dat er over enkele jaren nieuwe tramsporen zullen bijkomen is geen probleem vindt Yves De Bruyckere: "we zijn pro openbaar vervoer en de voorwaarde is dat het veilig is voor fietsers, daar moet in het ontwerp op gefocust worden." 

Meest gelezen