BELUISTER - Wat maakt Sint-Antoniusberg in Leuven, waar Julian Alaphilippe ontsnapte, zo bijzonder?

Gisteren won Julian Alaphilippe het WK wielrennen in Leuven dankzij een stevige ontsnapping op de Sint-Antoniusberg. Op het kasseistraatje mochten geen toeschouwers staan omdat het zo smal is. Maar wat maakt de Sint-Antoniusberg nog bijzonder? 

De Sint-Antoniusberg is genoemd naar de Sint-Antoniuskapel, aan de voet van de “berg”. De heiligen die er vereerd worden, zijn de Maagd Maria, Antonius van Egypte, Jozef van Nazareth en pater Damiaan. Die laatste ligt er ook begraven in de crypte. Maar sinds zondag is de Sint-Antoniusberg ook bekend bij de wielerliefhebbers. Julian Alaphilippe reed er weg van de rest en werd zo de winnaar van het WK wielrennen. 

Het was heel herkenbaar op televisie met al die kleuren

Enkele wielerfans uit Oost-Vlaanderen kwamen afgelopen weekend speciaal afgezakt naar Leuven en vandaag wilden ze zelf eens de Sint-Antoniusberg beklimmen: “Het was heel herkenbaar op televisie met al die kleuren. Er stond ook geen publiek. We hebben zondag enorm genoten van de ambiance, de sfeer. En nu gaan we eens proberen of we er ook op geraken.”

Ook een studente die op het Damiaanplein woont, aan de voet van de Sint-Antoniusberg, zal de beklimming geregeld moeten doen. “Ik ben eerstejaars, dus ik leer de Sint-Antoniusberg nu kennen. Ik ben er nog niet op gefietst, maar wel al op gewandeld en ik voelde het toch al. Als ik het niet te veel per dag moet doen, gaat het wel. Sowieso is het makkelijker naar beneden."

Eenrichtingsstraat

Ironisch genoeg mag je de Sint-Antoniusberg in Leuven helemaal niet oprijden met de fiets, auto of motorfiets. Het is een eenrichtingsstraat, en je kan de straat dus enkel afdalen. De Leuvense politie schreef voor het WK plaatsvond al tientallen boetes uit aan wielertoeristen die het WK-parcours ook een keer wilden rijden. 

De crypte van pater Damiaan ligt aan de voet van de Sint-Antoniusberg

Meest gelezen