185ste bietencampagne is vandaag gestart: "Ondanks kwakkelzomer toch goede oogst verwacht"

Vandaag is de officiële start gegeven van de jaarlijkse bietencampagne bij Tiense Suiker. Tussen nu en januari 2022 zullen zowat 4.000 landbouwers hun bieten naar de fabrieken in Tienen en Longchamps brengen, goed voor een totaal van 3,3 miljoen ton bieten. 

Ondanks de kwakkelzomer belooft het toch een goede oogst te worden. De septemberzon heeft het suikergehalte in de bieten nog kunnen opkrikken. De bieten lijden ook minder dan andere gewassen onder het extreme weer. Omdat hun wortels tot twee meter diep gaan, zijn ze goed bestand tegen wateroverlast én tegen droogte.  

Van nu tot januari zal er om de twee à drie minuten een lading bieten worden afgeleverd in de fabrieken van Tiense Suiker in Tienen en in Longchamps. Daar worden de bieten verwerkt tot suiker, klontjes of andere suikerspecialiteiten. België heeft nog steeds een belangrijke positie binnen de Europese suikerproductie en Tiense Suiker is goed voor 500.000 à 650.000 ton witte suiker op jaarbasis.

Bij de teelt van bieten gaat ook zeer veel aandacht naar de milieuzorg. Zo werken boeren met teeltrotatie, dat is de afwisselende teelt van gewassen op dezelfde akker. Voorts wordt het gebruik van gewasbescherming en meststoffen tot een minimum beperkt. Bij Tiense Suiker worden naast suiker zoveel mogelijk nevenproducten gemaakt. Zo worden de bietenstaartjes, de kleine worteltjes aan het uiteinde van de biet, verwijderd en verkocht als veevoeder. Ook de pulp die overblijft nadat de suiker geëxtraheerd is, wordt tot voedzaam veevoer verwerkt.

Beluister hier het gesprek uit Start je Dag met landbouwer Michel Hendrickx uit Hoegaarden:

Meest gelezen