De Kulak werd traditioneel geopend met de stoet van de togati
Radio 2

15 procent minder eerstejaarsstudenten voor KUL op campus Kortrijk en Brugge

Vandaag werd het academiejaar aan de campus Katholieke universiteit afdeling Kortrijk (Kulak) traditioneel geopend met de stoet van de togati. Tegen de traditie in werd de stoet gehouden op de campus van de Kulak en niet in het centrum van de stad Kortrijk. Voor het eerst sinds lang wordt een dalend aantal eerstejaarsstudenten vastgesteld aan de West-Vlaamse campussen van de Katholieke universiteit in Kortrijk en Brugge . "Een gevolg van de coronacrisis", zegt de West-Vlaamse vice-rector Piet Desmet. 

Vorig jaar waren er bij de start van het academiejaar nog 1437 18-jarigen die zich inschreven aan de campussen in Kortrijk en Brugge, vandaag ligt dat aantal 15 procent lager. "We denken dat corona daar voor iets tussen zit, want traditioneel worden veel van onze nieuwe studenten gecharmeerd door een campusbezoek en in coronatijden gebeurde dat minder dan vroeger", weet Desmet. "Maar tegelijk zien we wel dat het aantal inschrijvingen in Leuven wel de goede richting uitgaat."

Artificiële Intelligentie

Wat vorig jaar werd aangekondigd voert de Kulak dit jaar verder uit. "Onze universiteit is samen met de hogeschool Vives uitgegroeid tot een referentiecentrum Artificiële Intellegentie (AI). Er werden twee nieuwe professoren AI aangeworven en we hebben een AI-team samengesteld met tien professoren die samen met The Leuven Center on Artificial Intelligence een belangrijke onderzoeksgroep zal vormen", aldus Piet Desmet.

Radio 2

Kortrijk telt nu al 16.000 studenten

Ondertussen blijft het totaal aantal studenten groeien in de stad Kortrijk. De afdelingen van de UGent, de Kulak en de hogescholen Vives en Howest tellen samen ongeveer 16.000 studenten. "15 jaar geleden waren dat er nog 12.000", rekent burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). "We staan eindelijk nog eens voor een normaal academiejaar zonder veel coronabeperkingen, ik hoop dan ook dat de jongeren naast studeren ook terug kunnen genieten van hun Kortrijkse studentenjaren."

Meest gelezen