De politie doet regelmatig terugkoopacties van illegale vuurwapens.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Aantal moorden in de VS vorig jaar met 30 procent gestegen

In de Verenigde Staten zijn in 2020 meer dan 21.500 moorden geregistreerd, een stijging van 30 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit statistieken die de FBI heeft vrijgegeven.

Uit de cijfers van de wetshandhavingsinstanties blijkt dat de stijging van het aantal moorden, die bijzonder uitgesproken was vanaf juni, geen enkel deel van het Amerikaanse grondgebied gespaard heeft, ook al blijft Louisiana de dodelijkste staat. Volgens het FBI-rapport werd 77 procent van de moorden in 2020 gepleegd met vuurwapens, tegenover 74 procent in 2019. 

Deze stijging is de snelste sinds de FBI in de jaren zestig begon met het verzamelen van gegevens en brengt het totaal aantal moorden op een niveau dat al 25 jaar niet meer is voorgekomen. In de jaren tachtig lag het aantal moorden nog wel hoger. 

Deskundigen hebben geen pasklare verklaring voor de stijging. Sommigen brengen ze in verband met de pandemie en de destabiliserende effecten daarvan, terwijl anderen de toename wijten aan de gevolgen van grootschalige betogingen tegen politiegeweld of de toename van de wapenverkoop.

De federale politie heeft nog geen gegevens vrijgegeven voor 2021, maar voorlopige cijfers uit de grote steden van het land wijzen niet op een daling.

In 2020 waren er in de Verenigde Staten 6,5 moorden per 100.000 inwoners. In Mexico bedroeg dat 35, in Brazilië 27 en in Rusland 8, volgens de laatste cijfers van de Wereldbank.

Meest gelezen