Yoko Ono en John Lennon op een foto die samen met de cassette werd geveild.

All you need is 49.758 euro: cassette met onuitgebracht nummer van John Lennon geveild in Denemarken

In de Deense hoofdstad Kopenhagen is een cassettebandje met een onuitgegeven nummer van John Lennon geveild voor 49.757,50 euro. Naast het nummer bevat het bandje ook een interview met Lennon en zijn vrouw Yoko Ono. Het bandje werd in 1970 opgenomen door Deense scholieren, bij een bezoek van Lennon en Ono aan Denemarken.

Begin 1970 waren John Lennon, de zanger en gitarist van de legendarische pop- en rockgroep The Beatles, en zijn vrouw Yoko Ono in Thy, een gebied in het noordwesten van Denemarken. Toen de plaatstelijke bevolking daarachter kwam, organiseerde het beroemde koppel op 5 januari een kleine persconferentie. 

Vier tieners wilden voor hun schoolkrantje een verslag maken, maar op weg naar de persconferentie werden ze verrast door een zware sneeuwstorm. Ze bereikten de locatie, met hun cassetterecorder in de aanslag, pas als de personferentie net voorbij was. 

De jongens kregen samen met een handvol vertraagde journalisten toch nog de kans om Lennon en Ono te spreken. Ze namen de cassette op die vandaag is geveild, goed voor 33 minuten aan uniek audiomateriaal. Karsten Højen, die het bandje opnam, herinnert het zich als een gezellig moment. "Ze zaten met hun voeten op tafel in wollen sokken", zegt Højen, nu 68. "We hebben gepraat en het was erg ontspannen". 

Dat getuigen ook de 29 foto's die een andere jongen maakte, en die onder de hamer gingen samen met de cassette en een exemplaar van het schoolkrantje met het verslag van de ontmoeting. Op een bepaald moment zouden Lennon en Ono zelfs rond de kerstboom hebben gedanst, meezingend met Deense volksliedjes. 

John Lennon in gesprek met één van de aanwezigen op 5 januari 1970.

"Peace radio"

De cassette bevat vooral de stem van John Lennon. Hij beantwoordt vragen van de aanwezige journalisten, maar praat ook met de tieners. "We waren allemaal 16-jarige hippies", zegt Højen, "en we waren het meest geïnteresseerd in hun vredescampagnes". Lennon praat op het bandje dan ook vooral over zijn en Ono's vredesacties en over hun fameuze lange haar. 

Op een bepaald moment vroeg een van de tieners om een liedje te zingen, waarop Lennon "Give peace a chance" zong en speelde op zijn gitaar. Daarna volgde het onuitgebrachte nummer "Peace radio". Het was een lied dat Lennon had geschreven voor een beginnend radiostation, maar dat uiteindelijk nooit werd uitgegeven.

Alexa Bruun Rasmussen, de directeur van het veilinghuis dat de cassette heeft verkocht, bevestigt dat het om een zeldzaam stuk gaat. "De koper is ongetwijfeld een enorm grote Lennon-fan", zegt ze. Enkele maanden na de opname van de cassette gingen The Beatles uit elkaar. Er zijn nog opnamen van rond die tijd, maar dat zijn allemaal officiële persinterviews. 

John Lennon speelt op zijn gitaar tijdens de ontmoeting met de tieners in Denemarken.

Meest gelezen