Bekendste en oudste Brugse bootjesman Maurice Michielsens overleden

De bekendste en oudste bootjesman van Brugge is overleden. Maurice Michielsens heeft maar liefst 65 jaar met toeristenbootjes gevaren in Brugge. Hij werd net geen 84.

Maurice Michielsens is een bekend gezicht in Brugge: 65 jaar lang voer hij met toeristen op de Reitjes van Brugge. Hij kreeg de bijnaam "de  Witten van de bootjes". Hij begon ermee in de jaren '50. Toen startte hij in Brugge een rederij met toeristenbootjes: "Venetië van het Noorden". Hij werd ook de ambassadeur van de Brugse bootjesmannen en dat leverde hem heel wat medailles op. Deze zomer nog kreeg hij het ereteken van Ridder in de Leopoldsorde. Hij ontving ook al de gouden medaille van het huis Koning Albert, de medaille in de orde van Leopold II en werd ridder in de Kroonorde.

Jean-Pierre Drubbel, de vroegere directeur toerisme van Brugge, koestert mooie herinneringen aan Michielsens. "Ik herinner mij dat er hier kinderen uit Tsjernobyl waren. Ik vroeg hem of ze ook eens met hem mochten meevaren. Hij ging daar meteen op in, was heel enthousiast. Hij deed dat ook met de nodige humor, deed de kinderen lachen, dat was een heel mooi moment."

Michielsens was al even gestopt met varen, zijn zoon en kleinzoon staan nu aan het roer van de rederij. Maurice Michielsens werd net geen 84.

"Ik zal hem altijd blijven herinneren"

Bruggeling Ann Derous (53) zal hem altijd blijven herinneren. Hij maakte haar trouwdag, ongeveer 30 jaar geleden, onvergetelijk. "Mijn man kende hem persoonlijk en we kregen van hem een rondvaart als trouwcadeau. Ik ben thuis door de koetsier opgehaald met een accordeonist, dan zijn we naar het stadhuis gegaan en dan kregen we nog de rondvaart. Dat was echt fantastisch."

Dat was toen een groot spektakel. "Dat bootje maakte nog enorm veel lawaai en trok de toeristen hun aandacht. Ze zwaaiden dan vanop de brug naar ons. Het bootje ging dan onder de brug en alle toeristen waren weg, ze stormden door naar de volgende brug om te blijven zwaaien."

Ann Derous op haar trouwdag

Meest gelezen