Bijna weer evenveel buitenlandse studenten in Gent als voor de coronatijd

Er zijn nu 850 uitwisselingsstudenten en 2.600 reguliere studenten ingeschreven aan de Gentse universiteit. Dat zijn er 250 minder dan in de periode voor de coronacrisis. Het aantal kan wel nog groeien omdat de inschrijvingsperiode nog niet is afgesloten. 

Vorig academiejaar was een dieptepunt in het aantal buitenlandse studenten aan de Gentse universiteit. De lessen verliepen online, reizen werd afgeraden of mocht niet. Dit academiejaar zit het aantal buitenlandse studenten nog niet op het peil van voor de coronatijd twee jaar geleden, maar het komt wel weer in de buurt. "Vanuit een bepaald aantal landen is het ook nu nog verboden om naar België te reizen", legt Frederik De Decker uit, hij is verantwoordelijk voor de buitenlandse contacten van de UGent.

Verschillende soorten buitenlandse studenten

Er waren vorig academiejaar amper 342 uitwisselingsstudenten die in het kader van het Erasmusprogramma hier maximaal 1 academiejaar kwamen studeren. Voor dit jaar zijn er 850 ingeschreven. Dat is een kleine 150 minder dan voor corona uitbrak. 

Naast die uitwisselingsstudenten zijn er ook 'reguliere' studenten uit het buitenland. Die schrijven zich in om hier een volledige opleiding te volgen tot bachelor of master. Dit jaar zijn dat er 2.600, zo'n 100 minder dan gewoonlijk. Dat aantal kan wel nog wat stijgen als de inschrijvingsperiode afgerond is. Aan de Gentse universiteit studeren zo'n 40.000 Belgische studenten.

Huisvesting

Net zoals voor de studenten van bij ons, is er ook voor de buitenlandse studenten een tekort aan huisvesting. De voorzieningen van de universiteit zelf volstaan niet. "We helpen mee zoeken naar een kot in Gent en zelfs in steden in de buurt", zegt De Decker. "We hebben ook afspraken gemaakt met een hotel om daar studenten aan goedkopere tarieven een tijdlang te laten verblijven." 

Studenten die zelf enkele maanden naar het buitenland gaan, kunnen hun kamer ook onderverhuren aan een buitenlandse student die naar hier komt. "Dat is juridisch allemaal mogelijk",  licht De Decker toe.

Meest gelezen