Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Boris Johnson spreekt land toe over bevoorradingsproblemen: "Ga niet tanken als het niet nodig is"

"Doe normaal. Alles is onder controle." Dat is kort samengevat de boodschap die de Britse premier Boris Johnson heeft voor zijn landgenoten. Daarmee hoopt hij verdere paniekaankopen van brandstof en warenhuisgoederen te vermijden.

De druk op de Britse premier om over de bevoorradingsproblemen te communiceren werd de voorbije dagen bijzonder groot.  Sommige tankstations staan droog en dat drijft Britten massaal naar de pompen die wel nog functioneren.  Gevolg : lange wachtrijen en veel frustratie.  Bovendien blijven steeds meer warenhuisrekken leeg.  De Britten beginnen te hamsteren.  Vanavond heeft Johnson zich eindelijk uitgelaten over het probleem.

"Dit is een verdomde nachtmerrie": In Noord-Londen zaten bestuurders gisteren urenlang vast in verkeersopstoppingen door de ellenlange files aan de pompstations:

Videospeler inladen...

De auto met benzine of diesel vullen als de tank nog halfvol is, is volgens Boris Johnson geen goed idee.  Volgens de Britse premier verbetert de bevoorradingssituatie trouwens.  Over het feit dat zijn kabinet gisteren besloot desnoods het leger in te zetten om de tankstations te bevoorraden sprak hij geen woord.  De Britse televisiezender Skynews beweert dat de militairen morgen trouwens al aan de slag gaan.

Er zijn brandstofvoorraden genoeg in Groot-Brittannië, maar benzine en diesel raken niet tot bij de tankstations door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs.  Dat heeft met de Brexit te maken. Na het scheidingsverdrag tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie is het aantal buitenlandse truckchauffeurs dat nog in Groot-Brittannië wil of mag werken spectaculair gedaald.  De Britse werkgevers slagen er bovendien niet in extra Britse chauffeurs aan te werven.  Maar volgens Johnson is het net een goede zaak dat er minder buitenlandse vrachtwagenchauffeurs in Groot-Brittannië werken. Hij pleit voor een betere opleiding en een hoger loon voor de Britse chauffeurs.  Een boodschap waar de transporteurs die met de handen in het haar zitten wellicht weinig aan hebben.  

De Britse premier gebruikte het woord 'Brexit' niet in zijn toespraak.   Volgens hem zijn de problemen tijdelijk en ligt de boomende wereldeconomie er aan de basis van.  Johnson trachtte zijn landgenoten ervan te overtuigen dat alles weer normaal wordt.  Opmerkelijk, hij voegde er aan toe: "tot Kerstmis of later".  De schrik om Kerstmis en nieuwjaar niet op een normale manier te kunnen vieren verspreidt zich in Groot-Brittannië als een virus.

Meest gelezen