Radio 2

Busverkeer in Limburg vanmorgen ernstig verstoord door vandalisme: "Honderdtal bussen beschadigd, ventiel werd overgesneden"

Het busverkeer in Limburg verliep de hele ochtend erg moeizaam. In grote delen van de provincie was de dienstverlening van De Lijn ernstig verstoord, na een grootschalige sabotage.  Sinds vanmiddag zijn alle bussen weer hersteld en rijden ze allemaal weer normaal uit.  " Dit was een opmerkelijke daad van vandalisme", klinkt het. Over de daders tast de politie in het duister.

"Wij zijn vannacht het slachtoffer geworden van grootschalig vandalisme", zegt Karen Van der Sype, woordvoerster van de Lijn. "Op de stelplaatsen Beverlo, Winterslag en Hasselt zijn in totaal een honderdtal bussen beschadigd. Het ventiel werd overgesneden met een lekke band als gevolg." In Beverlo zijn er 40 bussen beschadigd, in Winterslag 35, en in Hasselt gaat het om ruim 60 bussen.

Woordvoerster De Lijn: "Kort na de middag kan dienstverlening hervat worden"

Videospeler inladen...

Het vandalisme werd 's ochtends vastgesteld toen de eerste chauffeurs uitreden. Die chauffeurs keerden meteen terug naar hun stelplaats. Daar werd ontdekt dat er nog meer bussen beschadigd waren. Intussen is er hard gewerkt om die bussen zo snel mogelijk weer op de baan te krijgen. 

Zware verstoring

De hele ochtend en voormiddag was er in de hele provincie hinder voor de busgebruikers. Enkele leerlingen van het Spectrumcollege in Beringen zaten gestrand in een bushokje. "Ik heb nog 10 minuten gewacht op de bus, maar die kwam toch niet. Toen kreeg ik de melding van het nieuws dat de banden plat staan. Toen dacht ik: "Verdorie, nu moet ik toch te voet gaan!". Maar ik hoop dat ik straks wel naar huis kan met de bus." 

(lees verder onder de foto)

Gestrande reizigers
foto: Radio 2

De herstelwerken aan de bussen zijn vanmorgen goed vooruit gegaan.  Sinds vanmiddag rijden de bussen dan ook weer normaal uit.  

Het personeel reageert intussen verbolgen op het vandalisme. Geert Witterzeel van de christelijke vakbond: "Onze mensen betreuren de feiten en hebben er weinig of geen begrip voor. Ik heb niemand gehoord die er ook maar enige sympathie voor heeft. We wachten het politie-onderzoek af en hopen dat er zo vlug mogelijk duidelijkheid is."  

Katty Allaert geeft meer informatie vanuit Hasselt:

Videospeler inladen...

Onderzoek

De politie is intussen gestart met een onderzoek. "De Lijn is momenteel nog een inventaris van de schade aan het maken, maar wij hebben in Hasselt alleen al 60 beschadigde bussen geteld", vertelt Dorien Baens van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. "De stelplaatsen van De Lijn zijn omheind en niet toegankelijk voor onbevoegden. Dus onderzoek zal moeten uitwijzen hoe men er toch in geslaagd is om bij die bussen te geraken." 

Er zijn intussen PV's opgesteld in de verschillende getroffen politiezones, en het gerecht heeft een opsporingsonderzoek geopend. Maar er is nog geen verdachte in zicht, klinkt het bij het parket. 

Stelplaats
Radio 2

Meest gelezen