Canadese kerk schenkt 20 miljoen euro aan slachtoffers van internaten voor inheemse kinderen

Canadese bisschoppen schenken 20,3 miljoen euro aan initiatieven voor overlevenden van internaten voor inheemse kinderen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan. De internaten werden voornamelijk door de Canadese katholieke kerk bestuurd. 

De 20,3 miljoen euro wordt over een periode van vijf jaar vrijgegeven, schreven de Canadese bisschoppen in een verklaring. Het initiatief "zal betekenisvolle projecten in heel Canada ondersteunen en een significant verschil maken bij het aanpakken van het historische en aanhoudende trauma veroorzaakt door het residentiële schoolsysteem", zei bisschop Raymond Poisson verder.

Heropvoedingsgestichten

De Canadese katholieke kerk beheerde, namens de overheid, van 1831 tot 1998 meer dan de helft van de zogenaamde "residential schools". Zo'n 150.000 inheemse kinderen werden gedwongen gescheiden van hun families en naar deze internaten gestuurd.

Deze scholen werkten als heropvoedingsgestichten met als doel de inheemse kinderen te assimileren aan de witte, christelijke waarden. De kinderen werden er geïsoleerd van hun eigen familie, taal en cultuur. Maar in de internaten werden ze ook slachtoffer van ondervoeding, ziektes zoals tbc, fysieke mishandeling en seksueel misbruik.

Toch excuses van Canadese bisschoppen

Pas eind vorige week hebben de Canadees bisschoppen zich verontschuldigd voor de misstanden in de internaten. Voordien weigerden ze zich te excuseren, ondanks de publieke druk.

Een nationale onderzoekscommissie, die van "culturele genocide" spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4.000 doden waren gevallen. 

Meest gelezen